Miért van annyi könyvem?

10 év alatt ötször költöztünk és minden egyes alkalommal meglepődem rajta, mennyi könyvet kell becsomagolni, kipakolni, bepakolni. Szerencsére most egy darabig nem kell költözni, de jobb is, mert a legutóbbi költözés óta eltelt 4 évben jelentősen megszaporodott az állomány. Miért hoztam fel ezt a témát? Mert az önfejlesztésről szeretnék beszélni egy kicsit.

Akár vállalkozni akarsz, akár csak jobb esélyeket a munkaerőpiacon nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy ne tanuljál folyamatosan. Van, aki ezalatt azt érti, hogy folyamatosan újabb iskolákba kezd, ennek azonban az a nagy hátránya, hogy a „hivatalos” tananyag általában nem a legújabb tudást tartalmazza, hanem alapismereteket, amikre csak annak van szüksége, aki még nem ért az adott szakmához. A másik hátránya az újabb és újabb diplomák megszerzésének, hogy egy csomó felesleges tárgyat kell tanulnod szabott óraszámban, miközben az igazán fontosakra meg kevés idő jut.

Ha tehát már van alapképzettséged, szakmád és azzal foglalkozol, nem akarsz valami egészen újat tanulni, akkor tudatosan kell magadat képezned. Mindegy, hogy agysebész vagy, eladó egy áruházban vagy tanácsadó, ahhoz, hogy előrébb lépjél, szükséged van rá, hogy ismerd a szakmád legfrissebb eredményeit, fogásait, vagy olyan területeken fejleszd magad, amiben most még gyenge vagy.

Amikor elkészült az első tanfolyamom, akkor jöttem rá, hogy nem tudok igazán reklámszöveget írni. Volt némi tudásom ebben a témában, de voltak rossz elképzeléseim is, amikről éreztem, hogy nem fognak működni. Éppen ezért mindent felkutattam, amiből megtudhattam, hogyan lesz valóban hatékony és jó a szövegem. Könyveket bújtam, leírásokat olvastam el és jól működő példákat kerestem. Így készült el az első szöveg. Jól működött, de tudtam, hogy még sok mindent lehet javítani rajta, ezért a mai napig folyamatosan javítgatom, átírok részeket, mérem a hatékonyságát.

Ahogy építgettem a vállalkozásomat, sorozatban merültek fel a kérdéseim. Hogyan fogom bővíteni? Milyen feladatokra és kiknek adjak munkát? Hogyan rendszerezzem a feladatokat? Hogyan legyenek még hatékonyabbak a reklámjaim? Hogyan növeljem a látogatottságomat? Amikor egy probléma felmerült, rögtön szereztem róla irodalmat, így az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a könyvállomány.

De nemcsak a vállalkozásod kapcsán tudsz fejlődni könyvek segítségével. Biztos voltak már olyan perióduksok az életedben, amikor nem találtad a helyed, amikor a világgal való kapcsolatoddal vagy a képességeiddel, személyiségeddel kapcsolatban voltak problémáid. Ilyenkor is jól jöhet egy motiváló könyv, vagy egy olyan, aminek a segítségével egészen új aspektusból láthatod a dolgokat.

Fontos, hogy legyen tudatosság is benned az önfejlesztéssel kapcsolatban. Amikor egy problémát meg akarsz oldani az életedben, az első gondolatod mindig az legyen, hogy meg tudod csinálni és segítőként mindig a tanulást, az ismeretszerzést vedd elő.

Az év elején volt egy játék a bloggerek között, a MÉM, amikor mindenki írt egy blogbejegyzést 5 olyan könyvről, ami meghatározó volt számára az elmúlt évben. Ajánlok most én is párat, ami meghatározó volt az életemben:

Mindig és mindig újraolvasom F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam című könyvét. Minden alkalommal felismerem benne, milyen motívumokat hoztam magammal a gyermekkoromból, és mi az, amit nem akarok a gyerekeimnek továbbadni. Aki olvasta Eric Berne könyveit, annak kötelező olvasmány, mert tulajdonképpen azok folytatásáról, magyarázatáról, a valós életbe való átültetéséről szól. Családi szerepek, játszmák és azok kihatása a gyerekkorra, a személyiségre. Aki elolvassa, annak várhatóan lesz jónéhány AHA-élménye olvasás közben.

Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa című könyve tulajdonképpen az előadásainak összefoglalása, de azok közé tartozik, amiket legalább egy évben egyszer átolvasok (Szabó Magda egyes regényeivel egyetemben). 2007-ben az az öröm ért, hogy végre megint kiadták, így a korábbi kalózpéldányomat eredetire cserélhettem. Hűűű, mit is mondjak róla… Alapmű. Vannak benne meredek dolgok, például a kábítószerfogyasztással kapcsolatban, ám mindemellett az emberi természetet, elmét és a társadalmat olyan kontextusban ismerteti meg, olyan rendhagyó gondolatokat fogalmaz meg, ami azonnal gondolkodásra buzdítja az olvasót: “Valószínűleg ismeritek azt a helyzetet, ami csaknem minden szülő és gyerek között fennáll – főleg akkor, amikor a gyerekek kicsik – hogy a gyerekek föl akarják ébreszteni a szüleiket, a szülők pedig el akarják altatni a gyerekeket. A szülők nem akarják fölébreszteni a gyerekeiket, s a gyerekek nem akarják elaltatni a szüleiket. Felfigyeltetek már erre? Minden szülő azon munkálkodik, hogy minél előbb elaltassa a gyerekét, és minden gyerek föl akarja ébreszteni a szüleit. Ez nemcsak átvitt értelemben, hanem konkrétan is igaz. Reggel a gyerekek alig várják, hogy fölébredjenek a szüleik, este pedig a szülők alig várják, hogy a gyerekek elaludjanak. Sajnos az történik, hogy gyerekkorodban ugyan fel akarod ébreszteni a szüleidet, de ahogy szülő lesz belőled, te is el akarod majd altatni a gyerekedet. Valami tehát történik a gyerek és a szülő között, ahogy a gyerek felnő. A szüleink életünk legelső hipnotizőrjei. Ez azért van, mert amikor először meglátjuk a napvilágot, akkor nem tudjuk, hogy mi micsoda, mi ez, mi az, mi nem ez, mi nem az, nem tudjuk, hogy mi az a világ. Ezt mind a szüleink mondják és mutatják meg nekünk. Mindent megneveznek. De nem biztos, hogy a világ dolgai valóban azok, aminek a szüleink nevezik őket.”
Hát ilyen gondolatok vannak benne, de olyan töményen, hogy egyszerre sok is.

De -hogy írjak vállalkozásról is- Michel E. Gerber Vállalkozás mítosza című könyvét kötelező elolvasni annak, aki valóban komolyan vállalkozni szeretne nem csak egy munkahelyet akar magának teremteni. Rámutat azokra az alapvető hibákra, amiket mindenki tudatlanul elkövet és elmondja, hogyan javíthatod ki őket. Pontosan elmeséli, miért nem érdemes stratégia és tervezés nélkül belevágni, és hogy miért fontos már az elején „nagyot álmodni”.

Szeretsz olvasni? Nézd végig vállalkozói könyvajánló sorozatomat az Instagramon:

9 Comments

 • Vida Agi

  2010. március 10. szerda

  Detty, gratulálok a döntésedhez 🙂 Ha ilyen szorgalmasan tanulsz és tervezel, akkor biztosan sikeres is leszel 🙂

 • Detty

  2010. március 09. kedd

  Sziasztok!

  Egyetértek Henivel. Ági te nagyon sok mindent csinálsz. Nem is tudom, hogyan is jut időd mindenre. Véletlen bukkantam rá a honlapodra kb. 1,5 hónapja, és azóta mindig olvaslak. Tanultam a főiskolán üzleti gazdaságtant, de sokszor nem is volt érthető az egész. Nekünk mindig azt mondták, hogy be kell magolnunk mindent. De te nagyon jól megfogalmazod a vállalkozással kapcsolatos dolgokat és érthetően magyarázod el. Nekem nagyon tetszik, hogy egyszerű példákon keresztül mutatod be a vállalkozás indítását, tervezését, irányítását. Folyamatosan küldöd a sok-sok információt e-mailben is. Azóta nagyon sokat tanultam tőled, és nagyon szeretnék én is online vállalkozást. Egyre többet gondolok rá! Ezért amiket kapok tőled e-mailben, mindent lejegyzetelek. Ötleteket gyűjtők és tervezek. Jelenleg GYED-en vagyok. Mire vissza kéne térnem a munkába, arra már szeretnék én is egy online vállalkozást alapítani.

  Ui.: Ági, neked pedig gratulálok és sok sikert továbbra is az online vállalkozásodhoz. Remélem, hogy nekem is ilyen sikerem lesz.

  Üdv. Detty

 • Heni

  2009. április 05. vasárnap

  Szia Ági,
  olvaslak visszafelé is, most, hogy rájöttem, a régebbi bejegyzéseket is meg lehet nézni:-) És egyetértek a honlapkiértékelős hozzászólóval: Te tényleg duracell elemmel működsz!! Hogy csinálod? Rengeteget dolgozol (ez látszik a bejegyzéseken), plusz még olvasol, képzed magad, tanítasz. Könyveket évente újraolvasol. Mindig is ilyen szerettem volna lenni…

 • Vida Ági

  2008. június 08. vasárnap

  Anya, nézzük sorban a kérdéseidet.

  „ha írok egy blogot, hogyan keressem meg a reklámozni kívánó cégeket?” – ha jól csinálod ők keresnek meg téged. ez tényleg így van. sokan a google-ben keresik a partnereket, és ha első találatok között van a blogod, akkor megkeresnek. de ha már nagy a látogatottságod, akkor te is kereshetsz hirdetőket.

  „Mitől vesznek komolyan? Hogyan adhatok ki később könyvet tőke nélkül, ha nincs dr. a nevem előtt? Kell-e hozzá személyes ismeretség?” – ha jól írod a blogod, ha ott és esetleg egy ingyenes könyvben, illetve a hírleveledben bebizonyítod a szakmai tudásodat, akkor szakértőnek fognak tartani a témában, doktori cím nélkül is és a személyes ismertséged is meglesz azok által, akik olvassák a blogodat.

  „Ági, ez is megtalálható az ajánlott könyvekben?” – Ezeket a könyveket nem mint marketing könyveket ajánlottam, hanem mint önismereti könyveket. De pl. A 4 órás munkahét c. könyvben megtalálható mindez, alapmű, ha ilyesmivel akarsz foglalkozni (még fogok írni róla)

  Az a tapasztalatom, hogy a magyar vásárlók még jobban szeretnek fizikailag létező könyvet, CD-t, DVD-t a kezükbe kapni, ezért mi is ilyeneket adtunk ki, létezik elektronikus verzió is, de ezeket javarészt külföldiek rendelik meg. Nyomdába akkor mentünk, amikor a bevételünkből tudtuk fedezni a költségeket (egyébként nem olyan drága, mint gondolnád, digitális nyomdában kis példányszámban, elérhető áron tudsz nyomtatni, érdemes ezt megnézni: http://www.blogkiado.hu)

 • Anikó

  2008. június 05. csütörtök

  Kedves Béla!

  Ne haragudj, de nem osztom a véleményed abban, hogy egy jogász vagy egy orvos csak a saját szakmájához ért. Én úgy fogalmaznék, hogy inkább csak abban profi! De a jogász és az orvos is ember, őt is érdekelheti sokminden más is. A mai világban a jogi tájékozottság elengedhetetlen, a tudás pedig nagyon hasznos.

  Nem akarok Ági nevében nyilatkozni, de én úgy tudom, hogy a tanfolyamokon adja el a tudását, a virtuális könyve ingyen letölthető, viszont aki többet akar az ő tudásából a „magáévá tenni”, annak bizony meg kell vásárolnia a könyvét, ami nem virtuális, hanem kézzel fogható és nyomdában készül!!!

  Ha valamit kihagytam vagy nem jól írtam, akkor majd a mi „gazdag mami”-nk helyesbíti! 🙂

 • Balogh Béla

  2008. június 05. csütörtök

  Kedves Anya!

  Nem kell, hogy dr legyen a neved előtt. Ugyanis az nem jelent semmit! Attól hogy valakinek van 1 doktori címe még nem különb senkinél. A legtöbb jogász vagy orvos különben sem ért semmi máshoz, csak a szakmájához.

  Hogyan adhatsz ki könyvet? NEM KELL KIADNI!

  Ági könyve is csak virtuálisan létezik, ha nem tévedek.

  Vagyis Ági a tudását adja el a neten keresztül, de a tanfolyamokon is. Nem kell kiadó, nem kell nyomda. Sokkal kevesebb a költség.

  Reklámhelyet akkor tudsz kiadni, ha már elég nagy a blogod látogatottsága.
  A cégek azért veszik meg a hírdetési helyet, mert így az ő látogatottságuk is nő.

  Ha valamit rosszul írtam, akkor majd Ági helyesbíti.

  Üdv: Béla

 • Anya

  2008. június 05. csütörtök

  Sziasztok,
  Nekem csak egy diplomám van de mindig folyamatosan tanultam valamit az életem során. Önbizalomhiány miatt alig mertem jelentkezni a főiskolára „az okosok közé”. Hát, meglepődtem. Úgyis mondhatnám, hogy csalódtam. Végig azon törtem a fejem, hogy mernem kellett volna komolyabb szakra jelentkezni. Azóta biztatok mindenkit aki bizonytalan magában. Jelenleg nem járok iskolába (egy nyelvtanfolyamra jelentkeztem), mert most ANYA akarok lenni.

  Nagy könyvtárunk van, sokminden érdekel. Hiányosságom viszont bőven akad. Nem találom a választ arra, ha írok egy blogot, hogyan keressem meg a reklámozni kívánó cégeket? Mitől vesznek komolyan? Hogyan adhatok ki később könyvet tőke nélkül, ha nincs dr. a nevem előtt? Kell-e hozzá személyes ismeretség?
  Ági, ez is megtalálható az ajánlott könyvekben?
  Vagy mehetek vissza a „rangon aluli” munkába Borsodban?

 • admin

  2008. június 05. csütörtök

  Anikó, szerintem az Alexandránál mindegyik kapható.
  Jól teszed, hogy tanulsz (nekem 4 diplomám van), kellenek a szakmai alapok és az is fontos készség, amit az egyetemen megtanulsz, hogy hogyan tanuljál meg pl. 1000 oldalt 3 nap alatt 🙂 az önálló munka, szervezettség, tanulási készség, ezeket mind megtanulhatod az egyetemen (de persze nélküle is, de ott tuti belédverik :))

  A napi 8 órában is igazad van. Sajnos a legtöbb munkahelyen ez nem napi 8, hanem 10-12, plusz az odautazás stb.

 • Anikó

  2008. június 04. szerda

  Szia Ági!

  Az említett könyveket esetleg nálad is meg lehet rendelni? Vagy bármelyik könyvesboltban kapható?

  Egyébként igazad van. Az egyetemeken annyi felesleges dolgot tanítanak, amiket soha az életben nem fogunk (mert nem tudjuk) a hasznunkra fordítani. De az alapoktól kell megtanulni egy szakmát és egy diplomásnak előírás egy magasabb szintű általános műveltség megszerzése mielőtt a szakmát kezdi tanulni.
  Én jogász hallgató vagyok és nekem is nehezemre esik pl a jogtörténet vagy a jogbölcseleti gondolkodás elsajátítása, mivel engem főképp a hatályos jog érdekel. Azt viszont szeretem olvasni. Egy kicsit bonyolult, de az a kihívás benne!
  Ez a harmadik diplomám lesz, mégis kacsingatok az online vállalkozás felé. Nem bántam meg, hogy sokmindent tanultam és tanulok is, azt már nem veheti el tőlem senki! Viszont az időmet sem adja vissza senki, amit kötelezősen olyasmire kell fordítanom, (napi 8 óra munka) amiből élek.
  Ha lehet ez másképp is, akkor miért ne változtassak ezen?