A jó példa ragadós, avagy így lehet bloggal pénzt keresni

Hogyan lehet egy bloggal pénzt keresni? Sokan keresnek meg ezzel a kérdéssel, látják, hogy nálam működik és szeretnék tudni, ők hogyan fogjanak bele. Íme a lehetőségek:

1. Brandépítő modell


Ennél a modellnél a cél a kapcsolatépítés, az ismertség megszerzése. A blog írója alkalmazottként vagy a saját vállalkozásában írja a blogját, de lehet egy magánszemély is, aki a saját szakmai imidzsét szeretné építeni. Itt nincs közvetlen reklám a blogban, az író nem próbál meg közvetlenül eladni, általában hírlevél-listát sem épít, legfeljebb az oldalsávban egy link mutat a saját céges weboldalára. Ezek a blogok gyakran és sok szakmai tartalmat publikálnak, közösséget építenek maguk köré az olvasókból, és így idővel az ügyfelek, megbízások is származnak a blogolásból.

Kinek lehet jó ez a modell?

1) Egyetemistáknak, akiket érdekel, amit tanulnak. Számukra egy jól megírt blog szakmai kapcsolatokat, ismertséget hozhat, könnyebben találhatnak állást vagy gyakornoki helyet a diploma után, ha van egy olvasott szakmai blogjuk.

2) Kismamáknak, akik nem szeretnének kiesni teljesen a munkaerőpiacról, ameddig otthon vannak a gyerekekkel.

3) Honlap- és webáruház tulajdonosoknak, akik szeretnének szakértői imidzset és ismertséget építeni a bloggal.

4) Egyéni vállalkozóknak, szabadúszóknak, akik a blog által szeretnék megismertetni munkájukat és gondolataikat a nagyvilággal (például művészek, tolmácsok, fordítók, tanárok)

Hátrányai

Mivel itt nincsen közvetlen eladás, ezért csak akkor eredményes ez a módszer, ha sok tartalmat publikálsz, akár naponta, vagy naponta többször is (!) és igyekszel nagy forgalmat terelni a blogra. Ezzel azonban rendszeresen (hetente többször, de legalább napi szinten) foglalkozni kell. A tartalom építése mellett időt és energiát kell szánnod arra, hogy az ismertséget is építsd, tesztelned kell különféle módszereket és figyelned, melyik válik be, melyik hoz látogatókat, rendszeres olvasókat.

Hogyan csináld?

A kulcs itt az, hogy az értékes szakmai tartalom mellett a látogatottságon is folyamatosan dolgoznod kell. Ebben segítségedre lehet a közösségi média (Facebook, Twitter), a linkmegosztás, a blogkeresők az, ha napi, aktuális témákról írsz és azokat beajánlod különféle helyekre (pl. a blog.hu címlapján) vagy csatlakozol bloggerközösségekhez (pl. gazdasági témájú blogoknak a portfolio.hu -n lehet regisztrálni, ha elfogadják a jelentkezésedet, akkor a Portfólió címlapja mellett számos más gazdasági témájú oldalon megjelenhetsz, női témákban pedig a Hősnők.hu nyújt hasonló lehetőséget). Emellett ismertséget nyújthat a témába vágó portálokon szakértőként való megjelenés, valamint a bloggerek között linkcsere és a vendégbloggerkedés is.

Egy ilyen blogot úgy kell menedzselned, mintha egy magazin marketingese lennél: olyan témákról kell írnod, amik nagy érdeklődésre tarthatnak számot (gyakran ezek a blogok bulvárosabb címeket adnak vagy bulvárosabb témákkal is foglalkoznak, hogy odavonzzák a tömegeket), olyan témákról kell írnod, amihez érdemes és lehet kommentelni, és (legalább az elején) minden elérhető csatornát be kell vetned, hogy rádtaláljanak a látogatók.

2. Szakértői modell


A szakértői modellben a blog nem csak a tartalomépítésről szól, hanem célja van: ez lehet a listaépítés vagy a közvetlen termékeladás, illetve a kettő kombinációja. A listaépítésnél a cél az, hogy az olvasók többsége mihamarabb hírlevél-olvasó legyen, ezt követően pedig a hírlevélen keresztül lehet őt elérni és itt történik az eladás is. A blog itt kettős szerepet tölt be: egyrészt építi a szakértői imidzset, a keresőoptimalizált tartalmon keresztül forgalmat, új látogatókat hoz az oldalra, és kommunikációs csatorna a már meglevő hírlevél-olvasók felé is. Ez sokkal célzottabban és hatékonyabban működik, mint a brandépítő modell, itt egyértelműen mérhető:

 • hány látogatóból hány feliratkozó lesz,
 • hány feliratkozóból hány vásárol,

éppen ezért remekül lehet javítani az arányokon is. Mindkét modell a bizalomépítésre, az ismertségre és a kapcsolatokra épül, azonban ennél a modellnél a nagyobb hatékonyság miatt kisebb számok, kevesebb látogató is elég ahhoz, hogy valóban jöjjenek belőle megrendelők.

Kinek való?

1) Tanácsadóknak, akik szeretnék célzottan értékesíteni a tudásukat (pl. mint ez a blog :))

2) Cégeknek, akik szeretnék a termékeiket hatékonyabb módon eladni, mint amit egy szimpla webáruház biztosít.

3) Oktatóknak (pl. nyelvtanár), akik szeretnének több tanítványt vagy csoportos oktatást szerveznének.

4) Szolgáltató cégeknek, akik nem csak ismertséget szeretnének, hanem hatékonyan és célzottan eladni a szolgáltatásaikat is.

Hátránya

Sokféle dologra kell figyelni: míg a brandépítő modellnél elég, ha csak a tartalomra és a látogatottságra figyelsz, addig a szakértői modellnél emellett még:

 • javítanod kell a hírlevél-feliratkozás konverzióját is
 • meg kell írnod és ki kell küldened a hírleveleket
 • új ajánlatokat, akciókat, kampányokat kell kiküldened, hogy megvásárolják a termékedet
 • és még emellett kell dolgoznod a látogatottság növelésén is.

Hogyan csináld?

Mielőtt elindítod, tisztázni kell a célokat, tudatában kell lenned, milyen célcsoportot szeretnél elérni és milyen eszközökkel. A látogatottságnövelésnél a fenti eszközök mellett érdemes célzottabb módszereket is használni: keresőoptimalizálni a bejegyzéseket, linképítést végezni, valamint a hírlevél-feliratkozást külön is hirdetni (pl. Google Adwords, bannerhirdetések). Szükséged lesz még hírlevélszoftverre, amit átmenetileg ki lehet váltani más módszerekkel is, amíg meg nem bizonyosodsz róla, működik-e a dolog.

Ennél a modellnél nagyon fontos a mérés, ezért mindenképpen már a kezdetektől használd a Google Analyticset. Ne csak azt nézd, hány látogatód volt, hanem figyeld meg azt is, milyen trendek alakultak ki a látogatottságodban (bizonyos napokon több, máskor kevesebb), hosszabb időtávon (mondjuk havi szinten vagy az előző hónaphoz viszonyítva) növekedett-e a látogatottság, honnan találnak rád a látogatók, milyen oldalakról jönnek, milyen keresőszavakra érkeznek (ebből ötleteket kaphatsz arra vonatkozólag hol érdemes hirdetned, milyen keresőszavakra nem gondoltál eddig, melyik látogatószerzési módszered hatékony), valamint figyelned kell a konverziókat is (heti szinten hány látogatóból hány feliratkozód lett) és ha nem vagy elégedett, változtatni a feliratkoztatás hatékonyságán is.

3. Partnerprogram modell


Ezt a modellt gyakorlatilag a fenti két módszer ismeretében már könnyen meg tudod valósítani:
1) Választhatod azt a modellt, hogy a látogatottságot és az ismertséget építed, de közben partnerek termékeit adod el (partnerprogramokat a partnerprogram.lap.hu-n találhatsz)

2) Vagy építhetsz listát és értékesíthetsz a hírlevélben rejlő lehetőségeket felhasználva, mint ahogyan egy szakértői blog.

A lényeg itt az, hogy a sikerhez itt éppen olyan nagy energiát kell befektetned, mintha a saját termékeidet árulnád. Ugyanúgy értékes, hasznos, használható tartalmakat kell adnod, ugyanúgy oda kell figyelned a színvonalra és emellett még a látogatószám növelésén is dolgoznod kell. Ha lerí az oldalról, hogy mindenáron el szeretne adni, ha mindenféle partnerprogramba beleugrasz és teleteszed reklámokkal az oldalad, akkor nem csak az odalátogatók bizalmát veszíted el, de bevételed sem lesz ebből a modellből. Itt is ugyanúgy kell ajánlani a partnerek termékeit, ajánlatait, mintha a sajátaid lennének – ez az, amit sokan nem csinálnak, elfelejtenek. Például itt is lehet listát építeni és bizonyos időszakonként ajánlatokat kiküldeni nekik, itt is fontos a minőségi tartalom, a közösségépítés, a bizalom megteremtése. A különbség csupán annyi, hogy a termék, amit ajánlasz, nem a tiéd, hanem valaki másé, és gyakran te csak a másik oldalára küldöd át a látogatókat, a vásárlás nem a te oldaladon történik.

Ilyen értelemben ez a modell nagyon hasonlít a hirdetésre alapuló üzleti modellre, azonban itt nem fix díjakat kapsz a hirdetési felületekért, hanem a rajtad keresztül vásárlók után jutsz bevételekhez, ezért egyáltalán nem mindegy, milyen hatékonysággal adsz el nekik, illetve küldöd át őket a partnereid oldalára.

Ugyanez a helyzet az Adsense bevételekre épülő blogokkal is, itt a cél a nagy látogatottság elérése, valamint azt kell kitesztelned, milyen méretű és elhelyezkedésű hirdetésekre kattintanak a legtöbben. De ezt sem lehet csak úgy kezelni, hogy „írok valamit az oldalra, kiteszem a hirdetést és várom a csodát”, hanem komoly tartalomfejlesztői munka és szorgalmas látogatottságépítés kell ahhoz, hogy valóban jövedelmet termeljen az oldal.

Ingyenes vagy fizetős?

Felmerülhet még benned, hol érdemes blogot indítani? Ingyenes szolgáltatónál vagy saját domainen saját tárhelyen. Az első modell tökéletesen jól működhet bármelyik ingyenes blogszolgáltatónál, azonban, mivel a szakértői modellnél konkrét eladás is van, ezért itt már a szolgáltatók feltételeket szabhatnak az üzleti tevékenységgel kapcsolatban, ezért az ilyen blogokat célszerű inkább saját tárhelyen létrehozni. Az ingyenes blogszolgáltató előnye lehet az ismertség, amit azáltal szerzel, hogy a blogbejegyzésed kikerülhet az ajánlott blogok közé, valamint és a többi bloggerrel kialakult kapcsolatok, amiket menet közben alakíthatsz ki, a saját tárhelyen található blog viszont nagyobb mozgásteret biztosít. A partnerprogram modell bármelyik formában működhet, de mielőtt ingyenes szolgáltatónál regisztrálnál, érdemes megnézned az erre vonatkozó feltételeket: lehet-e reklámokat elhelyezned a blogban, mik ennek a feltételei.

Léteznek hibrid módszerek is, például egy szakértői oldal ajánlhatja a saját szolgáltatásai mellett más termékeit is, vagy árulhat a témájába vágó könyveket, és egy brandépítő oldalon is „elfér” az Adsense hirdetés, azonban ezeket mindig érdemes először kipróbálni, tesztelni, mert az egyik típusú hirdetés ronthatja a másik konverzióját, például előfordulhat, hogy az Adsense hirdetések miatt kevesebben iratkoznak fel a hírleveledre.

Ebben a bejegyzésben találsz további 9 módot, ahogyan a blogod bevételt hozhat neked.

56 Comments

 • Szilvia

  2018. január 07. vasárnap

  Kedves Ági!

  Olvastam az írásod és nagyon hasznosnak találtam. Abban tudnál kérlek tanácsot adni, hogyan tudnék pénzt keresni a gasztro blogommal? 2014 óta foglalkozom vele, Facebook és Instagram profil is tartozik hozzá.

  Előre is köszönöm megtisztelő válaszod!

  Üdvözlettel:
  Szilvia

 • Molnár Éva Judit

  2017. augusztus 09. szerda

  Szia Ági!

  Van egy weboldalam ami kb 1 éves ,az első 50.000 látogatottságig a pénz egyenesen arányosan nőtt,azóta sajnos majd,hogy nem megállt,pedig már közel 100.000-nél tartok.Tudnál segíteni ,hogy hol van a baj?????

  • Vida Agi

   2017. augusztus 16. szerda

   A gond az lehet, hogy az oldalad elég kusza, nem egyeznek a betűtípusok, de még a színek sem (fekete színű címsor, szürke színű betűk a cikkben), ráadásul a tartalmaknak néhol se füle se farka, nincs lezárva egy-egy cikk. Az arab karakteres cikkek is megzavarhatják az olvasót. Szerintem sokan rákattintanak, mert érdekes 1-1 cikk címe, de aztán be is zárják. Meg kell nézni a statisztikát, ott általában kiderül, hogy mekkora a visszapattanási arány (azoknak a száma, akik azonnal bezárják az ablakot) és mennyi ideig olvassák a cikkeket az emberek (ha nem elégedettek, akkor néhány másodpercnél ez biztosan nem lesz több).

 • Péter

  2015. július 27. hétfő

  Szia Ági, elismerésem a munkád iránt. A kérdésem a következő, van egy blogunk http://www.eletvaltok.com minek frappánsabb irányt kell adni. A célja az lenne, hogy propagáljuk a 4órás munkahétben leírtak gyakorlati megvalósítását. Kevesebb munka, élménydús élet. Az élmények támogatására szeretnénk, ha a blog bevétel termelő lenne. Elegendő ehhez az adsence, vagy érdemes kis webshopot is megpróbálni rajta. A gond az, hogy távol vagyunk.

 • Ilona

  2015. június 21. vasárnap

  Kedves Ági!
  Pár hónapja elkezdtem komolyabban foglalkozni a blogommal. A témája horgolás. Saját és lefordított horgolt leírásokat osztok meg. Próbálok minden nap új bejegyzést készíteni. Most szeretnék nemzetközi olvasókat is szerezni,ezért angol nyelven is készítek bejegyzéseket. Rengeteg energiám van benne,elég sok kulcsszóra a keresőben első helyen vagy az első oldalon található,viszont valahogy nem jól csinálhatok,mert alig hoz bevételt az oldal,pedig adsense hirdetéseket úgy tettem az oldalra,ahogy azt ajánlották. Egyenlőre napi kb 1000 egyedi látogatóm van,az oldalmegtekintés ennek átlagosan 3-szorosa. Hogyan tehetnék szert több bevételre? Mit csinálok rosszul? Esetleg,hogy tudnék szponzort találni,pl egy fonalgyártó céget,vagy kézimunka webáruházat aki hirdetne az oldalon?
  Előre is köszönöm a válaszod!
  Üdvözlettel: Ilona

  • Vida Agi

   2015. július 01. szerda

   Ahhoz, hogy rendes Adsense bevételeid legyenek, ennél több látogató kell. Az a tapasztalatom, hogy ez inkább hosszútávon kezd el igazán beindulni, legalább 1 év kell hozzá, mire a sok írás hatására lesz elég látogató és a bevételek is megindulnak. Emellett valóban jó lehetőség lenne, ha lennének hirdetőid, dolgozz ki egy médiaajánlatot, hogy mennyiért hirdethetnek nálad, nézd meg, melyik cégek lennének erre alkalmasak és keresd meg őket emailben vagy telefonon.

 • Sz. Banicz Anna

  2014. április 25. péntek

  Kedves Ági!

  Egy építész irodában dolgozom mint lakberendező, belsőépítész, a célom az, hogy a blog felületen az írásaimmal ügyfeleket és ismeretséget szerezzek, valamint az irodát népszerüsítsem.Mivel nem terméket hanem szolgáltatást kínálok érdekelne a véleményed milyen irányban induljak el, mert egyenlőre csak őrlődöm hogyan is kezdjek hozzá.

  Üdvözlettel:

  Anna

 • Sánta Gábor

  2014. február 04. kedd

  Szia Ági!
  Én egy környezettudatos közösséget építek,igaz nem blogon keresztül,de bizom benne tudsz segíteni ( https://www.facebook.com/bblueplanet ) a helyzet hogy egy környezetvédelmi céget képviselek de ,mint a cégen belüli környezettudatos közösség tagja. Amiben a segítségedet kérném az hogy február 11.-től lesz egy egyedi domain honlapunk,és a már, és a későbbiekben likeoló tagokat szeretném átirányítani,mit javasolnál?
  Előre is köszönöm
  Sánta Gábor
  Ui.:Kérnèlek ,hogy emailben válaszolj azt egyből megkapom

  • Vida Agi

   2014. február 08. szombat

   Egyszerűen csak tedd ki nekik a linket a Facebook oldalra. Ha vannak cikkek, bejegyzések, akkor azokat linkelgesd be apránként. Próbálj ki többféle időpontot (mert mindenki máskor Facebookozik), és többféle ajánló szöveget, hogy minél szélesebb körben elérd a rajongókat.

 • Rosa

  2013. január 30. szerda

  Köszönöm a gyors választ!

 • Rosa

  2013. január 30. szerda

  Kedves Ági!

  Nagyon hasznosak és érdekesek az írásaid.
  Én a blogom helyével vagyok bizonytalan, mivel eddig soha semmi reklámot nem kaptam, tulajdonképpen a blogom a téma miatt olvasott. Nem tudom, érdemes lenne-e saját felületre áttérnem.
  Valamint az érdekelne még, hogy mekkora látogatottságtól érdemes reklámot tenni egy blogra, illetve mennyit számít a reklámoknál az, hogy az oldalt szinte kizárólag olyanok látogatják, akik a témával kapcsolatos dolgok potenciális vevői -lennének?
  Ha én keresek reklámozót, akkor hol lehet arról tájékozódni, hogy milyen tarifák vannak?

  • Vida Ágnes

   2013. január 30. szerda

   A hirdetők egyre nyitottabbak azok felé a blogok felé, ahol nagy létszámban fordul meg a célcsoport. Ha már vannak olvasóid és legalább 15-20 blogbejegyzése, onnantól kezdve érdemes legalább Google Adsense reklámokat kitenni a blogra, ha pedig napi szinten pár százas látogatottságot elérsz, ami egy homogén, jól körülhatárolható célcsoportot jelent, akkor lehet készíteni médiaajánlatot és ki lehet tenni a blogra. Az árak itt nagyon változóak lehetnek a banner méretétől és a megjelentetés időtartamától is függ, láttam már blogon 2000Ft/hó-ért egészen kicsi bannerhelyet, de 20-30.000 Ft-ig is simán fel lehet menni havonta egy-egy helyért. Emellett érdemes más megjelenési formákat is ajánlani, pl. PR cikket, Facebook oldalon való megjelenést, közös nyereményjátékot.

   • Zoli

    2013. szeptember 07. szombat

    Kedves Ági!

    Egy adott kisváros információs blog oldalát szeretnénk létrehozni. Terveink szerint elsőként napi 100-200 később akár 1-2 ezer fős olvasónk is lehet. (természetesen facebook oldalunk is lenne, ami átirányítaná az embereket a blogra)

    A Blog.hu oldalt néztük ki mint lehetséges eszköz.
    Ön szerint érdemes-e belevágni ilyen reklám dolgokban, mekkora „bevételt” hozna ez nekünk ilyen olvasottsággal?
    (átlag 300 fővel számolnánk az első időben.)

    Természetesen nem meggazdagodni akarunk belőle csak legalább egy kis pénzt látni amit fejlesztésekre, oldalunk dizájnosabbá tételére lehetne áldozni.

    A Blog.hu támogatja az efféle reklámokat, klikkelős boxokat?

    Üdv: Zoli

 • Kovács Kati

  2013. január 25. péntek

  Kedves Ági !

  Most találtam rá az oldaladra,ami fantasztikus ! Tegnap készítettem egy blogot, a blogspot.com oldalon, és nem tudom, hol kell feliratkoztatni rajta !
  Ha alul rámegyek a feliratkozás : bejegyzések oldalra, és ráklikkelek, akkor csak egy hatalmas összevisszaság jelenik meg. Hogyan tudnék az oldalamra feliratkozókat gyűjteni ? Kérlek segíts, köszönöm szépen előre is, és sok sikert !!
  Katella

  • Vida Agi

   2013. január 30. szerda

   Ha csak azt szeretnéd, hogy a feliratkozók kapjanak levelet az új blogbejegyzésekről, akkor javaslom a feedburner.com-ot, ennek a blogajánló funkcióját gyorsan ki tudod tenni az oldalra.
   Ha hírlevelet szeretnél küldeni, akkor autoresponder szoftverre lesz szükséged, ezek közül ingyen elkezdhető és sok mindent tud pl. a listamester.com, de sok más jó szoftver is (pl. autoresponder.hu, webgalamb.hu, mailmaster.hu)

 • Gabi

  2012. március 21. szerda

  Kedves Ági!

  Ha időm engedi mindig elolvasom a hírlevelidet.
  Nagyon tetszik, hogy úgy tudsz kommunikálni velünk, ahogy azt eddig senkitől nem tapasztaltam. Nagyon érthető, tiszta, gyakorlati tudást kapunk tőled.
  Az erre éhezőknek fantasztikus táplálékkal szolgálsz, és talán mindenki úgy érezheti a saját szája íze szerint való minden sor.
  Szeretnék majd idővel belevágni valami újba. Eddig még nem volt merszem, s munkám is van még épp elég. De már érik bennem a gondolat, s erősödik az önbizalom, hogy talán megtudom én is csinálni.
  Örülök, hogy rátaláltam az oldaladra.

  Szép napot! Gabi

  • Vida Agi

   2012. március 22. csütörtök

   Köszönöm 🙂 Sikeres fejtörést kívánok 🙂

 • Georgina

  2010. november 03. szerda

  Ági,

  a buzz.hu és a linkmegoszto.com sem működik!

  • Vida Agi

   2010. november 03. szerda

   a buzz.hu valóban bezárt, most láttam én is, a linkmegoszto.com viszont működik.

 • Ágni

  2010. november 01. hétfő

  Köszi Ági!

 • Ágni

  2010. november 01. hétfő

  Éva, köszi szépen a véleményed. A kategorizálással én sem vagyok kibékülve, de nem tudom hogyan lehet külön alkategóriákat, de utánanézek!

 • Ágni

  2010. október 31. vasárnap

  Szia Ági, a tegnap már írtam, de most elbizonytalanodtam, talán mégsem ment el? Ha csak időhiány részedről, akkor OK, semmi baj. Szóval a véleményedre lennék kíváncsi: on-line turistairoda vagyok, rettenetesen nagy szükségben a látogatottság növeléséért illetve vendégkör, ismeretségkör kialakításáért. Van már brandépítő blogom és nekikezdtem volna egy szakértőinek is, de félek nem tudom egyszerre csinálni őket és félek a hírlevélkészítéstől. A brandépítőt könnyebben tudom kezelni, mert szeretem írni. Van még egy elég sikeres receptblogom, abból is lehetne pénzt kihozni de nem tudom hogyan. Szóval a kérdés egyelőre: szted a brandépítőt fejlesszem tovább vagy egy szakértőiben látod a nagyobb potenciált? Köszi előre brandépítőm http://www.gorogkaland.com, szakértői http://http://gorogutazas-tanacsado.blogspot.com/, receptek: http://www.gorogkonyha.com
  Ha gondolod, hogy hosszabb válasz kéne akkor felveszem a kapcsolatot veled emailben esetleg.

  • Nagy Éva

   2010. november 01. hétfő

   Megnéztem a receptes oldalad. Azt hiszem van pár recept, amit amint lehet kipróbálok:)
   Még sosem hallottam az oldalról. Szerintem egy kicsit részletes a kategorizálás, ettől kevesebbnek tűnik a tartalom. De ez csak az én véleményem. Jobban néz ki, ha egy mappában 14 recept van, mintha csak egy.
   Nekem a főoldal túl hosszú, sosem szoktam lelapozni, és jobban átlátható, ah mint egy könyvet lapozhatok.
   Kéne letölthető ebook a recepteknek, pl görög édesség, vagy húsétel, stb.. Akkor ha nincs netem, akkor is tudok főzőcskézni:)
   Aztán kiadhatsz egy szakácskönyvet, persze azt már pénzért:)

  • Vida Agi

   2010. november 01. hétfő

   Igaázból nem kell azért új blogot kezdened, mert modellt akarsz váltanod. Egyszerűen csak a meglevő blogodat kell kicsit másként írnod, több említést téve a tevékenységedről, néha konkrétan is ajánlva a termékeidet.

 • Lilla

  2010. október 30. szombat

  Úgy értelmezem, hogy én Brandépítő modellt szeretnék. A már meglévő webshopom mellé egy blogot javasoltál másutt, máskor, ahol a nem MBT-ket árulom. Jól értem? Milyen blogot kellene ehhez kezdenem? Úgy értem, pl. a Blogger jó-e olyanra, hogy onnan áruljak is? Ha nem, mit ajánlasz? Köszönöm!

  • Vida Agi

   2010. október 31. vasárnap

   mivel neked már van saját oldalad saját domainnéven, ezért kár lenne a Bloggerre menned, hiszen a blog látogatószerző módszer is egyben. Egyébként nálad a szakértői modell lenne a megfelelőbb.

   • Lilla

    2010. november 01. hétfő

    Én úgy gondoltam, hogy a webshoppal együtt blogolnék a webshop tartalmáról, és lenne teljesen külön blogom a könyvekhez, meg később akár még másik blog még másik termékhez. Nem?
    Egyelőre még nem tudtam kideríteni, tartozik-e blogolási lehetőség a webshopomhoz:-(
    Szakértői blog? De én közel-távol nem vagyok MÉG szakértő! Bár dolgozom rajta folyamatosan. vagy attól szakértői, hogy egészségügyi dolgokról blogolok hozzá?

 • Angela

  2010. október 30. szombat

  Most jöttem rá, hogy gyakorlatilag nem látom, hogy mi is akarok lenni, mit akarok az oldalammal. Addig pedig nem tudok elmozdulni. Egyszerre szakértő és brandépítő, közben készül egy tanfolyam, amire majd fel lehet iratkozni, de közben az infók nagy részét már most kiadom az oldalon, gondolva, hogy majd többen ott ragadnak… Ez gy egy nagy katyvasz, és erre most jöttem rá, hogy ezt végigolvastam.

 • Gerbovics Péter

  2010. október 29. péntek

  Nagyon jó cikk Ági, gratulálok hozzá! Jó pár ötletet merítettem belőle, köszönöm. 🙂

 • Gitta

  2010. október 29. péntek

  Ági, köszönöm a reklámot 🙂
  Először nem értettem mi ez a nagy feliratkozás, aztán megnéztem az analyticset, és rájöttem, te voltál 🙂
  Hát, túl sok partner még nincs, bár a cél tényleg az amit leírtál, csak nem mertem alacsony látogatottsággal nekivágni, bár tudom, hogy nem veszíthetnék semmit.
  Még egyszer köszi 🙂

 • Bajna Zsóka

  2010. október 28. csütörtök

  sziasztok!
  nagyon jó ez a közösség, mert életre nevel, életről szól- a munkán keresztül. Van, aki másokért munkálkodik, van, aki magáért, és vannak, akik magukért se…
  van negyedik…?

  De mindenkinek fáj a háta az üldögéléstől, és sokak hamar, túl hamar öregszenek. Mozogjatok sokat, ne adjátok meg magatokat a kompjuternek…- ha sokat is adtok neki, közben is lehet gerinclebontani….

  http://www.youtube.com/watch?v=25ch0KqHgAk&feature=email

  http://www.youtube.com/watch?v=greAH29GB_Q&feature=email

  szeretettel
  Zsóka

 • Hajni

  2010. október 28. csütörtök

  Köszönöm a válaszokat és ezt az összefoglaló írást is.
  Sok sikert mindenkinek!!!
  Ági, te nem is tudod mennyit adsz az embereknek!! Kívánom, hogy többszörösét kapd vissza!

  Mosolygós napot kívánok mindenkinek!!!

 • Kontár

  2010. október 28. csütörtök

  köszi a linkelést, énis lájkollak titeket:)
  érdekes,tartalmas írás!

 • tikemi

  2010. október 28. csütörtök

  hm… szóval 12. Szálljak le én is a földre. 🙂 Köszi!

  • Vida Agi

   2010. október 28. csütörtök

   Kétféle modell van itt is: lehet egyszeri kampányokban gondolkodni, vagy időzített kampányokat felépíteni és a napi (vagy heti) rendszeres bevételre törekedni. Nekem ez utóbbi volt a cél, miután megvolt az első kampány, beállítottam időzített sorozatként a leveleket és onnantól kezdve napi szinten jöttek a megrendelések.

 • tikemi

  2010. október 27. szerda

  csak úgy buzog az emberben a tettvágy, s nő a lelkesedés… :)) időt kérek, időt! Ági, mennyi idő alatt jutottál el ide? Mondd el, kérlek, az első sikerélményedet!

  • Vida Agi

   2010. október 28. csütörtök

   Valamivel több, mint 3 éve 2007. augusztus elején kezdtem online vállalkozással foglalkozni. Augusztus 26.-án elindult az első oldalam, decemberben készült el az első tanfolyamom, amiből a két ünnep között az első kampányban eladtunk 12 darabot – ez volt az első sikerélményem 🙂
   (tanulság: ez egy icipici lista volt, 200 fővel, tehát ilyen kis listán is el lehet adni, ezt sokan nem hiszik el, másik tanulság: a két ünnep között is van élet, sokan ilyenkor meg sem próbálnak kampányolni, a legtöbb megrendelés szilveszter napján érkezett)

   • Kriszta

    2010. október 28. csütörtök

    Ez bíztató!
    Köszi a választ (bár nem én kérdeztem). Egy biztos, az ember legyen kitartó, hiszen a sikeres és a sikertelen ember között az a különbség, hogy a sikeres eggyel többször állt fel a „padlóról”. Tehát, ha úgy érzem ez nem megy, nem jön össze, mindig erre gondolok!

    • Heni

     2010. október 28. csütörtök

     Ági, nagyon jó, ahogy pontról pontra leírod és szánkba rágod a dolgokat (itt is és a tanfolyamon is). A legjobb az egészben pedig az, hogy tényleg úgy van, ahogy mondod, a valóság Téged igazol:-)

 • Móni

  2010. október 27. szerda

  Ági!

  Ez ismét nagyon jól sikerült. „Rövid, tömör és mégis benne van a lényeg.
  A tanfolyam után egy kicsit ismételtünk…..
  Köszönöm

 • Gabriella

  2010. október 27. szerda

  Én csak ámulok! Ennyi információt ilyen tömören, egyszerűen közölni és még kedvet is adni hozzá… 🙂

 • Barna Laci

  2010. október 27. szerda

  feleségemnek megmutatom, mert még nem tudtam rávenni a bizniszre, hátha most megvilágosul

  • Nagy Éva

   2010. október 27. szerda

   párszor eljön és lelkes lesz:):)

 • Hajni

  2010. október 27. szerda

  Szia Ági,

  Én a második modell-t szeretném választani, de már elkezdtem egy ingyenes blogszolgáltatónál. Akkor mi a teendő? Arra gondoltam, hogy látogatottságot növelek, kikutatom majd hogy kik fognak olvasni, kikísérletezem hogy kik legyenek a célcsoportom és milyen terméket adjak el nekik, aztán átviszem az egészet egy saját oldalra. Szerinted ez így jó lenne vagy túl nagy lenne a lemorzsolódás? Egyáltalán rakhatok ki pl. hírlevél feliratkozást az ingyenes blogos oldalra?
  Köszönöm a választ

  • Detti

   2010. október 27. szerda

   Szia Hajni!

   Én most indítottam el a blogomat, és működik rajta ingyenes hírlevél szoftver!
   A többi kérdésedre engem is érdekel a válasz!

   Üdv. Detti

  • Vida Agi

   2010. október 28. csütörtök

   Nyugodtan kiteheted a feliratkozást már az ingyenes oldalra is. Ezután pedig, ha átviszed az új helyre, könnyű lesz, mert a törzsolvasóid már feliratkoztak, így tudod őket értesíteni a költözésről.

   • Horváth Ági

    2013. február 01. péntek

    Sziasztok!

    Ezek szerint az ingyenes blog tartalmát el lehet költöztetni? Nem lesz akkor bünti a google részéről tartalom duplikálás miatt? Én most abbahagytam emiatt a blogolást, mert úgy érzem, ha mindent elmondok a blogban, nem marad már szufla a worldpress-es oldalamra 🙁

    Légyszi, válaszoljatok, hogy mi van akkor most! 🙂

    Köszi! 🙂

 • Kriszta

  2010. október 27. szerda

  Ági,
  köszi, hogy mindig frissíted a memóriám!!

 • Manianyu

  2010. október 27. szerda

  Nagyon jó összefoglaló. Egy biztos, aki a blogolásból gyors meggazdagodásra számít, csalódni fog…

 • Mariann

  2010. október 27. szerda

  Végre beindult a webáruházam és sok mindent tanultam tőled, köszönöm szépen!

 • Bernadett

  2010. október 27. szerda

  Ági, nekem is tetszik ez a bejegyzés! 🙂

 • Molnár Klára

  2010. október 27. szerda

  Ági! nagyon jó összefoglaló! 🙂
  Klári

 • Horváth Judit

  2010. október 27. szerda

  Nagyon jó így összefoglalva, egy helyen, példákkal látni mindazt amit én is szeretnék.
  Megyek megvalósítani:)

 • Szombati Orsolya

  2010. október 27. szerda

  Ági, ez nagyon klassz összefoglaló volt!

  Értékes, tartalmas, motiváló – a szokásos Vidaágis stílusban. 🙂 Merítettem egy kicsit én is belőle az új üzletágunk blogjához. Köszönöm!

  Orsi