Listát szeretnék építeni – hírlevélfeliratkozás mindenféle módon

Ma már honlap nem létezhet hírlevél szolgáltatás nélkül, hiszen a látogatók többsége nem azért érkezik egy honlapra, hogy azonnal vásároljon, hanem azért, hogy tájékozódjon az adott témában, információkat gyűjtsön. Éppen ezért rengeteg pénzt hagysz az asztalon, ha nem kéred el a látogatóid címét, amikor a honlapodra látogatnak. Most pontosan megmutatom, hogyan tudsz ingyenes és fizetős megoldásokkal hírlevélfeliratkoztató dobozokat, oldalakat tenni a honlapodra (vagy akár az ingyenes blogodra is).

Ha szeretnél hírlevél-feliratkozást az oldaladra, többféleképpen tudod megoldani azt. Hírlevél-címeket gyűjthetsz akár az ingyenes blogodon is (blog.hu, freeblog.hu, blogger.com stb.), nem szükséges hozzá saját domainnév és tárhely, és természetesen a saját honlapodon is van mód erre. A hírlevél-feliratkoztató űrlapot elhelyezheted az oldalad oldalsávjában, vagy az oldalad egy aloldalán is, vagy akár mindkét helyen egyszerre.

Ha még csak most kezded az online vállalkozást és nincs pénzed hírlevél-küldő rendszerre beruházni, akkor átmenetileg megoldást jelenthet a Google Docs űrlapkészítője, amelyben elkészíthetsz egy űrlapot, amiben meg tudják adni a feliratkozók az adataikat, amelyeket a rendszer egy táblázatban tárol el. A kiküldés ezután kézzel, a levelezőprogramond (pl. Outlook Express) segítségével történhet, de mivel ez sok címnél meglehetősen kényelmetlen, ezért néhány száz e-mail cím után érdemes váltani egy kényelmesebb hírlevélküldő rendszerre.

1. Google Docs használata hírlevél-feliratkozó gyűjtésre

Ezt a következőképpen tudod használni (megmutatom ingyen blogrendszeren és WordPress alatt is):

1. Menj fel a docs.google.com oldalra!

2. Ha már van Google azonosítód (használsz Gmailt, Google Analyticset, Picasa albumot stb.), akkor jelentkezz be a rendszerbe, ha nem, akkor regisztrálj, majd ezt követően lépj be!

3. Ezután a megnyíló új ablak jobb oldalán látni fogod az általad már elkészített dokumentumok címeit (ez egyelőre üres), a bal oldalán felül pedig egy „Create New” nevű gombot, kattints rá!

Google Docs űrlapkészítő használata

4. Ekkor legördül egy menü, itt válaszd a „Form” opciót!

5. Az űrlap létrehozásáról készítettem egy videót itt megnézheted:

Űrlap létrehozása Google Docsban from Agnes Vida on Vimeo.

2. Ha ingyenes blogrendszert használsz (pl. blog.hu) akkor az űrlapot így illesztheted be:

Ha a blogod oldalsávjában szeretnél hivatkozni (egy linket elhelyezni) a Google Docsban elkészített űrlapodra, akkor a következőt kell tenned:

1) Menj be az Oldaldobozok szerkesztésébe!
2) Az oldalsávba húzz át a megfelelő helyre egy HTML dobozt!
3) Ebbe írhatsz tetszőlegesen szöveget, ami a hírlevél feliratkozásra buzdít. Majd pedig megadhatod a feliratkozás oldalra mutató linket a következő HTML kóddal: <a href=”GOOGLE DOCS ŰRLAPRA MUTATÓ LINK”>Kattints ide a hírlevél feliratkozáshoz!</a>

Az űrlap oldalát a docs.google.com alatt a hírlevél feliratkozókat gyűjtő táblázat „Form” menüpontjában a „Go to Live Form” menüpontra kattintva érheted el. Ennek az URL sorából tudod kimásolni a linket, amit a HTML kódban a „GOOGLE DOCS ŰRLAPRA MUTATÓ LINK” szöveg helyére másolhatsz be.

Ha szeretnél a szöveg és a link között üres sort hagyni, akkor az üres sor helyére a következő HTML kódot írd be: <br/><br/>

3. Ha WordPress alatt szeretnéd beilleszteni a kódot az oldalsávba, akkor a következőt kell tenned:

1) A Megjelenítés menüben válaszd a Widgetek menüpontot
2) Az oldalsáv elemei közé húzd át a „Szöveg” widgetet.
3) Másold bele a Google Docs-ból származó EMBED kódot, amit az űrlap oldalát a docs.google.com alatt a hírlevél feliratkozókat gyűjtő táblázat „Form” menüpontjában az „Embed form in a webpage” menüpontra kattintva másolhatsz ki.

Vagy: ha a Google Docs űrlapra mutató közvetlen linket szeretnél elhelyezni, akkor a szövegdobozba írhatsz tetszőleges szöveget, ami a hírlevél feliratkozásra buzdít. Majd pedig megadhatod a feliratkozás oldalra mutató linket a következő HTML kóddal: Kattints ide a hírlevél feliratkozáshoz!

4. Mi a helyzet, ha egy saját oldalon szeretnéd külön megjelentetni a Google Docs űrlapot?
(mint pl. a http://www.gazdagmami.hu/konyv-letoltese oldal)

A blog.hu-n ezt a következőképpen tudod megtenni:

Autoresponder kód beillesztése Blog.hu-ra from Agnes Vida on Vimeo.

5. Ha saját hírlevél oldalt szeretnél létrehozni WordPress alatt a Google Docs használatával, akkor a következőt kell tenned:

Google Docs űrlap elhelyezése WordPress oldalon from Agnes Vida on Vimeo.

6. Autoresponder (automata hírlevélküldő) beüzemelése

Az autoresponder szoftverek beüzemelése általában két lépésből áll:

1) A szolgáltatótól kapsz egy kódot, amit az oldalad vagy blogod forráskódjában kell elhelyezned.
2) El kell készítened és ki kell helyezned a feliratkoztató űrlapot, amit kitehetsz az oldalsávba, vagy egy külön oldalra is helyezheted, ami lehet a nyitólapod vagy egy külön hírlevél oldal is.

Ezeket az autoresponder.hu használatával mutatom be, de a többi szoftvernél is nagyon hasonlóan működik.

7. Lássuk, hova kell beilleszteni az autoresponder indítókódját blog.hu alatt!

Autoresponder kód beillesztése Blog.hu-ra from Agnes Vida on Vimeo.

8. Az autoresponder feliratkozás elhelyezése Blog.hu oldalsávba:

9. Az autoresponder feliratkozás elhelyezése WordPress oldalsávba:

Autoresponder kód beillesztése a blogba from Agnes Vida on Vimeo.

10. Az autoresponder feliratkozó kód elhelyezése WordPress alatt külön aloldalra:

Autoresponder kód beillesztése egy WordPress oldalba from Agnes Vida on Vimeo.

Hasonlóképpen tudod a már meglevő oldalaidra (pl. a nyitólapra) is behelyezni a hírlevél-feliratkoztató űrlapot, ilyenkor csak annyit kell tenned, hogy HTML nézetbe kapcsolsz és a megfelelő helyre bemásolod a kódot.

Legyen saját, működő online vállalkozásod a nyár végére! Tudtad, hogy ez az egyetlen tanfolyam, ami anyáknak tanítja meg az online vállalkozás indítást a nulláról haladó szintig? (ennél szájbarágósabban ezt nem meséli el majd neked senki) >>

67 Comments

Comment navigation

 • Edit

  2016. október 16. vasárnap

  Kedves Ági! Ma indítottam el a blogom. Elkészítettem a hírlevél feliratkozáshoz szükséges űrlapot is, ami tökéletesen működik. Sajnos a Listamester űrlapját nem engedte elhelyezni az oldal. De kezdetnek így is jó lesz. Viszont abban tudnál segíteni, hogy szükséges-e már most NAIH számot igényelnem az adatgyűjtéshez? Egyelőre még levelet sem küldök ki, de azért szeretnék mindent jogszerűen csinálni. Köszönöm válaszod!

  • Vida Agi

   2016. október 28. péntek

   Igen, onnantól kezdve, hogy adatokat gyűjtesz, szükséges a NAIH szám, mert az adatokat tárolod, kezeled, még akkor is, ha még hírlevelet nem küldesz nekik.

Comment navigation