Játszótér felnőtteknek, természetismeret óvodásoknak, puha talpú gyermekcipők készítése – néhány vállalkozás, amit kisgyermekes anyák, az Év Anyavállalata 2011 verseny résztvevői indítottak el. A pályázat célja rávilágítani: a kismamák nehéz munkaerő-piaci helyzetében jó alternatíva lehet az önálló vállalkozás indítása.

A verseny, amelyet idén második alkalommal szervez meg a Gazdagmami.hu, idén a korábbinál is nagyobb sikert aratott: már az első 2 hétben 64 pályázat érkezett és több, mint háromezren szavaztak.

A kismamáknak csupán a fele tud visszatérni az eredeti munkahelyére a GYES lejárta után, a gyermekekkel otthon töltött évek alatt pedig komoly anyagi nehézségekkel kell szembenézniük a családoknak: a korábbi jövedelmük akár a felére is visszaeshet, miközben a kiadásaik folyamatosan nőnek. Sok kismama keresi a lehetséges megoldásokat: részmunkaidős állás, távmunka-lehetőségek, internetes munkák – azonban csak mindössze az anyák 11%-a jár sikerrel.

„A munka világával való folyamatos kapcsolat és a továbbképzés mellett nagyon fontos, hogy az anyák megismerjék a proaktív lehetőségeket is, azaz ne csak a hagyományos módon, álláshirdetéseket böngészve próbáljanak munkát találni, hanem keressenek más, kreatív megoldásokat is az állásteremtésre.” – mondja Vida Ágnes az Év Anyavállalata díj alapítója, a kisgyermekes anyák vállalkozásfejlesztési tanácsadója.

A gyerekek mellett indított vállalkozás kötetlenebb időbeosztást, a család igényeihez alkalmazkodó rugalmas munkaidőt tesz lehetővé. Átmenetileg is megkönnyítheti a család anyagi helyzetét, amíg az anyuka a gyermekekkel otthon van, de egy megfelelő alapokkal indított vállalkozás, akár végleges megoldást is nyújthat.
Az indulók többsége többgyermekes anya, sokan közülük már baba születése után nekifogtak a tervezésnek: „Azért indultunk el ezen a versenyen, hogy megmutassuk, igenis lehet nőként, anyaként sikeres az ember, és kitartó, szorgalmas munkával bárki építhet – akár a nulláról – egy jól működő, sikeres céget. Továbbá szeretnénk az anyukákat saját sikereinkkel motiválni, lelkesíteni, hogy bízzanak magukban és bátran induljanak el a saját útjukon.” – meséli Szombati Orsolya, aki 8 hónapos kisfia mellett várandósan egy másik kismamával közösen indította el értékesítési és ügyfélkezelési tréningekkel foglalkozó cégét.

A verseny célja rámutatni: az otthon töltött éveknek nem kell szükségszerűen a munka világából való teljes kieséssel járniuk, a kismamák babák mellett is képesek piacképes és sikeres cégeket indítani. Pályázatokat benyújtani április 22.-én pénteken éjfélig lehet a www.gazdagmami.hu/anyavallalat oldalon.

1 Comment

  • Oláh Katrin

    Reply Reply 2016. december 07. szerda

    Hello
    Érdeklődni szeretnék ezzel a munkával kapcsolatosan.
    Udv; Katrin

Leave A Response

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

* Denotes Required Field