Babáknak szóló webrádió, kecsketej és sisakhuzat – néhány vállalkozás, amit kisgyermekes anyák, az Év Anyavállalata 2013 verseny résztvevői indítottak el. A pályázat célja rávilágítani: a kismamák nehéz munkaerő-piaci helyzetében jó alternatíva lehet az önálló vállalkozás indítása.
A versenyre, amelyet idén negyik alkalommal szervez meg a Gazdagmami.hu, már az első napon 16 pályázat érkezett.

A versenyre olyan anyák pályázhatnak, akik legalább egy 6 éves kisgyermek mellett indították el vállalkozásukat. Az „Év Anyavállalata 2013” célja olyan sikeres anyák bemutatása, akik példaképként szolgálhatnak a bizonytalan helyzetben levő kismamák számára.
A verseny április 16-tól május 14.-ig tart. A közönségdíj mellett szakmai díjat is kaphatnak a kismamák, amit egy neves szakértőkből álló szakmai zsűri ítél oda.

A kismamáknak csupán a fele tud visszatérni az eredeti munkahelyére a GYES lejárta után, a gyermekekkel otthon töltött évek alatt pedig komoly anyagi nehézségekkel kell szembenézniük a családoknak: a korábbi jövedelmük akár a felére is visszaeshet, miközben a kiadásaik folyamatosan nőnek. Sok kismama keresi a lehetséges megoldásokat: részmunkaidős állás, távmunka-lehetőségek, internetes munkák – azonban csak mindössze az anyák 11%-a jár sikerrel.
„A munka világával való folyamatos kapcsolat és a továbbképzés mellett nagyon fontos, hogy az anyák megismerjék a proaktív lehetőségeket is, azaz ne csak a hagyományos módon, álláshirdetéseket böngészve próbáljanak munkát találni, hanem keressenek más, kreatív megoldásokat is az állásteremtésre.” – mondja Vida Ágnes az Év Anyavállalata díj alapítója, a kisgyermekes anyák vállalkozásfejlesztési tanácsadója.

A gyerekek mellett indított vállalkozás kötetlenebb időbeosztást, a család igényeihez alkalmazkodó rugalmas munkaidőt tesz lehetővé. Átmenetileg is megkönnyítheti a család anyagi helyzetét, amíg az anyuka a gyermekekkel otthon van, de egy megfelelő alapokkal indított vállalkozás, akár végleges megoldást is nyújthat.


A verseny célja rámutatni: az otthon töltött éveknek nem kell szükségszerűen a munka világából való teljes kieséssel járniuk, a kismamák babák mellett is képesek piacképes és sikeres cégeket indítani. Pályázatokat benyújtani április 23.-án pénteken éjfélig lehet a www.evanyavallalata.hu oldalon.

Sajtóanyag letöltés (pdf)

Leave A Response

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat

*

Elfogadom

* Denotes Required Field