Nyereményjáték szabályok a Facebookon: Mire figyelj oda?

Mostanában több videóban is foglalkoztam a nyereményjátékokkal és ilyenkor mindig felmerül a kérdés, pontosan milyen is a szabályos Facebook nyereményjáték, hogyan is kell ezt csinálni.

FIGYELEM: A cikkben összefoglalt szabályok a 2022-es állapotot tükrözik!

Először is: nyereményjátékot csak céges oldalon indíthatsz. A magán profilodat és a csoportokat nem használhatod ilyen célokra, mert ezek nem erre jöttek létre (tudom, hogy sokan használják, de ez nem szabályos és mi nem a sötét oldalon állunk :))
Sokan azért hibáznak, mert pár évvel ezelőtt a Facebook beszigorított a nyereményjátékokkal kapcsolatban (erről akkoriban itt írtam is), de ezt 2013-ban feloldották, ezért sokan azt gondolták, most már mindent szabad, azok pedig akik ezt követően kezdtek bele, gyakran régi cikkekre, ajánlásokra találnak ebben a témában a neten és nem tudják, melyik az aktuálisan érvényes szabályzat.

Ez az: a Facebooknak létezik egy a céges oldalak számára készült szabályzata, ennek az E) pontja rendelkezik a promóciók szabályairól.

Ennek értelmében, ha játékot indítasz, meg kell tenned az alábbiakat:

– legyen a játéknak szabályzata (itt nem kell nagy dologra gondolni, de pontosan legyen benne, mikor kezdődik, meddig tart, mit kell megtennie a résztvevőnek a nyerésért, hogyan döntöd el, ki nyer majd (pl. a legtöbb lájkot kapó hozzászólás, a helyes válaszadók közül sorsolsz, minden válaszadó közül sorsolsz stb.)

– legyen pontosan meghatározva a résztvevők köre (kik vehetnek részt a játékban),

– mentesítened kell a Facebookot a felelősség alól, tehát nem mondhatod azt, hogy ezt a játékot a Facebook támogatja,

– csak „Oldalakon” és csoportban lehet nyereményjátékot szervezni, személyes idővonalon nem és nem kérheted a játékosokat sem arra, hogy itt osszák meg a játékot a nyerés érdekében.

FONTOS: a szabályok nem vonatkoznak arra az esetre, ha a nyereményjátékot a blogodon vagy a honlapodon bonyolítod és a Facebookot csak arra használod, hogy a játéknak hírét add. Ilyen esetben pl. megkérheted az olvasóidat arra, hogy osszák meg a játék hírét másokkal is (abban az esetben, ha ez a megosztás nem feltétele a nyerésnek vagy a játékban való részvételnek).
Emellett tudnod kell még azt is, hogy a játéknak a hatályos magyar jogszabályoknak is meg kell felenie (a nyereményjátékok szervezéséről szóló törvénynek, a nyereményjátékok adózásáról szóló törvénynek és az adatvédelmi jogszabályoknak).

Mi történhet, ha megszeged a szabályokat?

– törölhetik a játékot tartalmazó posztot vagy posztokat,
– letilthatják az oldaladat (ez lehet 24 órás letiltás, de akár hosszabb is),
– visszavonhatják a hozzáférésedet a Facebookhoz.

Kétféle játékot indíthatsz a Facebookon:

1. Az oldalon futtatható (bejegyzés, képekkel kapcsolatos, videós stb.)
2. Alkalmazás alapú (pl. magyar nyelven a Besocialnak van nyereményjáték alkalmazása)

Hogyan néz ki a nem szabályos játékfelhívás?

– Lájkold az oldalunkat, az új lájkolók között minden hónapban kisorsolunk egy…! (nem kérheted a játékban, hogy lájkolják az oldaladat)
– Oszd meg ezt a bejegyzést és nyerj! (ez igazságtalan, mert nem láthatod a megosztók teljes listáját, hiszen azokból kimaradnak azok, akik szigorúbbra állították a láthatósági beállításaikat)
– Jelöld be magad ezen a képen! (kivéve, ha a képen valóban szerepel az illető, pl. egy rendezvényen készült)

Szabályos nyereményjáték formátumok:

– Lájkold ezt a bejegyzést, a lájkolók közül sorsolunk!

– Írd be hozzászólásba a véleményed, a hozzászólók között sorsolunk! (példák: Írj szlogent az új terméknek eszperente nyelven!, Találd ki, hány napos lesz az új tréningünk!, Találd ki mi történik a regényem szereplőjével a második kötetben!, Milyen témáról olvasnál a következő hírlevélben a legszívesebben?)

– Írd be hozzászólásba a megfejtést! A helyes megfejtők közül sorsolunk!

– Tölts fel egy képet hozzászólásba! (példák: Tölts fel egy képet magadról, ahogyan a könyvemet olvasod!, Tölts fel egy képet a kutyádról!, Tölts fel egy képet az íróasztalodról munka közben!)

– Szavazz a neked legjobban tetsző hozzászólásra lájk gombbal!

– Szeretnéd megnyerni ennek a galériának a képei közül az egyik terméket? Lájkold azt a terméket, amit a legjobban szeretnél megnyerni és a lájkolók között sorsolunk!

– Melyik termékünk tetszik legjobban a képen láthatóak közül? 🙂 emoji, ha az A), ❤, ha a B), 😄, ha a C) termék tetszik!

Fontos, hogy a játék ne legyen túl bonyolult és ne kelljen hozzá kétféle funkciónak is megfelelni (pl. lájkold a bejegyzést és szólj hozzá), mert ez szinte visszakövethetetlen, nem lehet igazságosan sorsolni a résztvevők között.

Mire használhatod a nyereményjátékokat és hogyan csináld meg őket ötletesebben? Erről szól ez a videó.

27 Comments

 • Ramóna

  2018. március 06. kedd

  Kedves Ági !

  Nagyon sok hasznos információra találtam. Olyan kérdésem van, hogy ez így szabályos lenne? ” Ha szeretnéd, hogy ismerőseid is értesüljenek a nyereményjáték lehetőségéről oszd meg a posztot. A megosztás nem feltétele a játékban való részvételnek! ” Tehát csak arra kérem őket, hogy ha akarják, akkor osszák meg, önszántukból.

  Köszönöm, Rami

  • Vida Agi

   2018. március 13. kedd

   Igen, ilyen esetben lehet megosztást kérni, csak a nyerés feltétele nem lehet.

 • Angi

  2018. február 05. hétfő

  Kedves Ági.

  Nagyon sok hasznos infót találtam az oldaladon, amit nagyon köszönök. Viszont van még mindig egy-két dolog, ami számomra nem teljesen egyértelmű a nyereményjátékkal kapcsolatban, ezért gondoltam kikérem a véleményed. Van egy (hobbi) receptes blogom, illetve egy hozzá tartozó Facebook oldal. Szeretnék egy Facebook nyereményjátékot indítani, úgymond hálám jeléül, hogy már ennyien olvasnak. Egy alapanyagokból (különböző lisztek, pudingok, stb.) álló kisebb csomagot sorsolnék ki a hozzászólók között. Az lenne a kérdésem, hogy ezt így megtehetem? (Tehát úgy, hogy nincs cégem, nem vagyok gyártó, nem vagyok forgalmazója a nyereményként felkínált termékeknek, csak egy egyszerű hobbi szakács, hobbi blogíró.) Köszönöm szépen előre is és elnézést, ha butaságot kérdeztem 🙂

  • Vida Agi

   2018. február 23. péntek

   Igen, megteheted.

 • Veronika

  2017. november 12. vasárnap

  Kedves Ági!

  Szabályos lenne-e a nyereményjáték úgy, hogy azt kérem, lájkolják a képet és kommentben jelöljék meg azt a barátnőjüket, akit szívesen megajándékoznának a képen látható termékekkel, amit mindketten megnyerhetnek?
  Válaszod köszönöm!

  • Vida Agi

   2017. november 16. csütörtök

   Igen.

   • Jánossy Gábor

    2017. november 20. hétfő

    Kedves Ági!
    Az az érzésem, hogy ez a személyes adatokkal való visszaélést súrolná, illetve a kéretlen reklám kategóriájába eshet.
    Lehet, hogy túl óvatos vagyok?
    Köszönöm, Gábor

    • Vida Agi

     2017. november 22. szerda

     Ez nem személyes adatokkal való visszaélés, mert a megjelöléshez nem kell semmilyen adatot használni vagy kezelni (pl. a másik email címét tudni). Rengeteg ilyen játék van a Facebookon, az elsők között az IKEA csinált ilyen típusú játékot.

     • Jánossy Gábor

      2017. november 22. szerda

      A facebook szabályzat egyértelmű: „A promóciók adminisztrációja a Facebookon az Oldalak szolgáltatásban üzemelő oldalakon vagy alkalmazásokban végezhető. Személyes idővonalak és ismerősi kapcsolatok nem használhatók promóciók végzésére (például „a részvételhez oszd meg az idővonaladon” vagy „esélyeid növeléséhez oszd meg ismerőseid idővonalán”, illetve „a részvételhez jelöld meg az ismerőseidet ebben a bejegyzésben” jellegű felszólítások nem engedélyezettek).”

 • Anna

  2017. november 07. kedd

  Kedves Ági!
  Olyat szabad kérni játékban, hogy ajánlja az oldalunkat minimum két ismerősének és erről screenshotot töltsön fel kommentben?
  Köszönöm, Anna

  • Vida Agi

   2017. november 16. csütörtök

   Igen.

 • BEA

  2017. október 30. hétfő

  Kedves Ági.Azt szeretném megkérdezni, hogy ha úgy tüntetjük fel a játékban, hogy a nyilvános megosztók között sorsolunk akkor is szabálytalan?hiszen akkor nyomon követhető hogy kik osztották meg és igazságos is a játék.

  • Vida Agi

   2017. október 31. kedd

   Ez elvileg igazságos lenne (bár nehéz egyesével visszaellenőrizni több száz megosztót), de sajnos a szabályzat így szól: „Személyes idővonalak és ismerősi kapcsolatok nem használhatók promóciók végzésére (például „a részvételhez oszd meg az idővonaladon” vagy „esélyeid növeléséhez oszd meg ismerőseid idővonalán”, illetve „a részvételhez jelöld meg az ismerőseidet ebben a bejegyzésben” jellegű felszólítások nem engedélyezettek).”

   • BEA

    2017. november 01. szerda

    Még azt szeretném kérdezni, hogy úgy szabályos-e, hogy oldalunk kedvelőink között ugymond „hálánk jeléül”sorsulunk ki valamit?Elnézést ha érthetetlennek tűnök, csak probálom átlátni ezt az egész rendszert.

    • Vida Agi

     2017. november 04. szombat

     Hálád jeléül kisorsolhatsz valamit, de a szabály egyértelmű: az oldal rajongói között nem sorsolhatsz, mert a lájkolók listájában nem jelennek meg azok, akik ezt az adatvédelmi beállításaikban letiltották.

     • Jánossy Gábor

      2017. november 20. hétfő

      Kedves Ági!
      A Facebook szabályzata -az én olvasatomban-, nem tiltja ezt. Legalábbis konkrét utalást nem láttam erre. Az egyenlő esély biztosítására talán elég lenne a játékszabályban utalni rá, hogy csak azok között sorsolunk, akit „látunk”. Így a döntés joga a kedvelőé, hogy részt vesz, vagy illegalitásban marad.
      Egy ilyen megoldás Ön szerint járható lehet?
      Köszönöm, Gábor

     • Vida Agi

      2017. november 22. szerda

      Az ilyen szabályozások általában nem említenek konkrét eseteket, azonban a gyakorlat azt bizonyítja, hogy a Facebook bünteti azokat, akik a „megosztók között sorsolunk” típusú játékot indítanak (magam is ismerek olyat, akinek törölték emiatt játékát), tehát jobb kerülni az ilyen játékot. Ráadásul a hozzászólós megoldás ugyanolyan hatékonysággal bír elérés tekintetében, mint a megosztós, tehát nincs értelme erőltetni a másikat, amit vagy töröl a FB vagy nem.

     • Jánossy Gábor

      2017. november 22. szerda

      E szerint, jobb félni, mint…. szeressük ezt a „következetes” facebookot! 🙂
      Nagyon köszönöm!
      Gábor

  • BEA

   2017. október 31. kedd

   Nagyon köszönöm válaszát!

 • Bodor Márti

  2017. szeptember 20. szerda

  Kedves Ági!
  Nem gondoltam, hogy játékot indítani ilyen összetett. Ezért ellenőrzésre elküldenénk a mi játékunkat. Így helyes-e? Nem szeretnék a munkaadómnak semmilyen kárt ebből 🙂
  „Mezőtúron is szerepel az Exit Cirkusz, 2017. október 6-8-ig.!
  NYERJEN NÁLUNK PÁROS BELÉPŐT AZ ELŐADÁSRA!
  A feladat csupán annyi, hogy oszd meg a bejegyzést és hozzászólásba írd be, hogy „OSZTVA”.
  A megosztók és hozzászólók között 2 db páros belépőt sorsolunk ki. A játék október 4-ig tart, a nyertesek nevét is e napon tesszük közzé!”
  Segítséged és válaszodat ezúton is köszönöm.
  Az lenne még ezen felül a kérdésem, hogy a sorsolás hogyan szabályos? Külön alkalmazással, vagy esetleg a régi „kalapból kihúzom a nyertesek nevét” módszer is elég?
  Köszönöm, Márti

  • Vida Ágnes

   2017. szeptember 25. hétfő

   Ez így nem szabályos, mert a megosztók között nem sorsolhatsz.
   A sorsolásra nincs külön szabály, a hagyományos módszerrel is mehet.

 • Ádám Zsuzsa

  2017. június 21. szerda

  Kedves Ági,

  Számos oldalon próbáltam utánajárni, hogy az alábbi nyereményjáték ötlet szabályos-e, de sajnos sehol nem találtam erre vonatkozó információt. Nagyon megköszönöm, ha megosztod a véleményed, tudásod ezzel kapcsolatban.

  Cégünk logózott karkötőt ajándékoz vásárlóinak a vásárlásaik mellé, mellyel szeretnénk egy nyereményjátékot indítani. A nyereményjáték menete a következő lenne:

  1, A játékos szerezzen be egy ilyen karkötőt (minden vásárlásnál, rendelésnél adunk, így könnyű beszerezni)
  2, Készítsen egy képet, amelyen szerepel a karkötő (feltétel, hogy jól látható legyen a logó), mindegy, hogy a csuklóján vagy más kreatív módon helyezi el a karkötőt a képen
  3, Töltse fel / posztolja ki a saját privát FB vagy/és Instagram oldalára a képet
  4, és lássa el egy olyan hashtaggel, amelyben a cég neve is szerepel

  2 hetente sorsolnánk, a legkreatívabb képek készítői között (mi úgy tudnánk megnézni a képet, h a hashtaggel rákeresünk)

  A játékot a weboldalunkon és a céges FB oldalunkon is hirdetnénk, természetesen játékszabályzattal együtt.

  A kérdésem az lenne, hogy ez szabályos? Nem azt kérjük, hogy egy olyan képet osszon meg a játékos a saját idővonalán a játékban való részvételhez, amelyet mi tettünk közzé a céges FB oldalunkon, hanem azt, hogy a játékban való részvételhez a saját privát FB oldalán tegyen közzé egy képet, amin ő szerepel a logózott karkötővel, vagy a karkötő kreatívan elhelyezve szerepel, és rakjon mellé egy hashtaget, ami a cég nevét is tartalmazza, hogy ez alapján mi is rá tudjunk keresni a fotóra és tudjuk azt zsűrizni és a legötletesebbet nyertesnek kiválasztani.

  Nagyon hálásan köszönöm előre is a segítséget, semmiképpen nem szeretnénk szabálytalankodni, vagy kockáztatni többezres FB oldalunkat, ezért szeretnék tájékozódni a lehetőségekről.

  Üdvözlettel, Zsuzsi

  • Vida Agi

   2017. július 04. kedd

   Ez teljesen szabályos. A lényeg az, hogy ellenőrizhető legyen, kik teljesítették a játék feltételeit.

 • Viki

  2017. június 17. szombat

  Szuper, nagyon köszönöm!:))

 • Viki

  2017. június 13. kedd

  Kedves Ági!

  Nem lehetne dátumozni a bejegyzéseket? Én nem találok sehol dátumot, ellenben több facebook nyereményjátékkal kapcsolatos cikked van, amik ellentmondanak egymással és nem tudom most akkor melyik a friss, amit figyelembe kell venni. Köszönöm!
  Viki

  • Vida Agi

   2017. június 16. péntek

   Szia, köszi az észrevételt! Ez a cikk a legfrissebb, a 2017-es szabályokat tükrözi, a korábbi 2011-es. Mindkettőhöz kiírtam, hogy ne legyen félreértés.

   • Viki

    2017. június 17. szombat

    Szuper, nagyon köszönöm!:-))