Hogyan hozz létre saját Instagram/Facebook matricákat és animgifeket

Az Instagramon és a Facebookon a Storyban, a Facebookon a hozzászólásokban és a Messengeren sokféle matricát és gifet lehet használni. Hogyan hozz létre saját matricákat és érd el, hogy mások is használhassák őket? Egyáltalán: mire jó ez neked marketing szempontból?

Mire jó a saját gif?

1. Erősíti a közösséget (megkérheted a rajongóidat, hogy használják a márkádhoz fűződő matricákat, létrehozhatsz olyanokat, amik őket jellemzik, üzeneteket, idézeteket adhatsz át a matricán keresztül)

2. Terjeszti a híredet és építi a márkádat (készíthetsz matricát a termékeidről, a tevékenységedről, 1-1 akciódról, vagy ha a Giphyre teszed fel a matricáidat, akkor a matricák kereshetővé válnak és felviheted a névjegyedet, megadhatod a honlapodat, közösségi média elérhetőségeidet, ezzel új követőket szerezhetsz)

3. Grafikusként, dizájnerként népszerűsítheti a tevékenységedet: pl. megalkothatsz egy adott stílusú sorozatot a leggyakrabban használt matricákból, kitalálhatsz új, saját tervezésű matricákat.

4. Ha van olyan matrica, ami még nem létezik, vagy amiből nem találsz az ízlésednek megfelelőt, létrehozhatsz egyet saját magad.

Egyszerű (nem animált) matrica létrehozása

1. Elsőként készítsd el a képet! Ügyelj rá, hogy átlátszó hátterű png formátumú képet hozz létre. Ehhez használhatod a Canvát vagy az Adobe Spark Postot is (vagy bármilyen vektorgrafikus szerkesztőt, amit szoktál)

2. Mentsd el a képet a telefonodon!
Vagy, ha nem a telefonodon készítetted, küldd át oda!

3. Nyisd meg az Instagram applikációt és nyisd meg a Story létrehozását módban, mintha egy sztorit szeretnél létrehozni!
Készíts egy fotót a „Normál” vagy írj be egy szöveget a „Létrehozás” módban!

4. Hagyd félbe a Story létrehozását (de ne zárd be teljesen az appot) és lépj át a telefonod fotótárába!

5. Válaszd ki azt a képet, amit matricaként szeretnél használni és kattints a „Megkettőzés/Copy” ikonra!

 

6. Nyisd meg megint az Instagramot és a bal alsó sarokban megjelenik a „Matrica hozzáadása” ikon, erre kattintva tudod hozzáadni a matricatárhoz a matricát.

7. Add hozzá a sztoridhoz és használd egészséggel! 🙂

Animált és kereshető matricák létrehozása Giphy-n

Ha animált képeket, kis videókat, gifeket szeretnél létrehozni, nem elég az Instagramot használni, a Giphyre kell regisztrálnod.

1. Elsőként hozd létre a gépeden vagy a telefonodon a gifedet (én erre az Adobe Spark Postot használtam, de a Giphy saját animgif készítőjét is használhatod úgy, hogy feltöltesz kész képeket vagy videókat: ezt itt találod meg.

2. Regisztrálj magadnak egy Giphy fiókot itt. A legegyszerűbb a Facebookos bejelentkezés, de email címmel-jelszóval is regisztrálhatsz. Érdemes részletesen kitölteni a mezőket (weboldal, közösségi média elérhetőségek, névjegy) hiszen az elkészült matricáid alapján megtalálhatnak mások.

3. Regisztráció után klikk a jobb felső sarokban az „Upload” gombra!

4. Töltsd fel a gifedet és add meg a címkéket (ezeket a szavakat beírva lehet majd megtalálni a matricádat a Giphyn, az Instagramon és a Facebookon)!

5. Menj be az Instagram appba és kezdj el létrehozni egy sztorit!

6. Menj vissza a Giphyre és válaszd ki a saját profilodról a feltöltött képet, majd katt a lila „Tap & Hold to Copy GIF” gombra!

7. Ezután menj vissza az Instagramra és a matrica megjelenik a sztoridban hozzáadásra készen!

Ahhoz, hogy a matricáid kereshetőek legyenek a Giphy-n, jelentkezned kell az ún. Branded Channel státuszért, a következő módon:

1. Hozz létre egy általános csatornát a fenti módon!
2. Adj hozzá néhány gifet!
3. Kérd a csatornád státuszának megváltoztatását!
Ha márka csatornát szeretnél létrehozni itt jelentkezz
Ha művészként hoznád létre a csatornát, akkor pedig itt (ide azok számítanak, akik pl. designerként, grafikusként, videósként hoznak létre matricákat és animációkat)

3 Comments

 • Maszlay Bernadett

  2019. december 23. hétfő

  Remek összefoglaló, köszönöm szépen! Külön szuper, hogy lépésről-lépésre leírtad! 🙂

 • Kata

  2019. december 20. péntek

  Ági, Nekem nem jelenik meg a matrica hozzáadás. Mi lehet a gond?
  Köszönöm a válaszod, Kata

  • Vida Agi

   2019. december 23. hétfő

   Először nekem se jelent meg, de próbálgattam párszor előlről a lépéseket és megjelent.