VANDA riport

Jókora vita generálódott a VANDA-val kapcsolatos bejegyzésem kapcsán, ezért mint azt az előző cikk végén is írtam, felvettem a kapcsolatot a Tempus Közalapítvány sajtósával és feltettem neki a kérdéseimet a képzéssel kapcsolatosan.

Ha valaki nem tudná, a VANDA nevezetű képzés egy ingyenes gazdasági képzés kismamáknak, amit a Tempus Közalapítvány szervez és amire idén április 21-ig lehetett jelentkezni. Egy korábbi bejegyzésemben kételyeimet fogalmaztam meg affelől, hogy vajon a résztvevők közül hányan tudnak majd valóban vállalkozást alapítani, és ebből némi vita robbant ki.

A képzéssel kapcsolatos válaszokat Albrechtné Garai Katalin képzési menedzsertől kaptuk meg.

GM: Hányan jelentkeztek a képzésre?

199 fő jelentkezett a képzésre, és 77 fő képzésére van lehetőség.

GM: Milyen a vidékiek és a budapestiek aránya?

A 77 résztvevő 61%-a vidéki.

GM: Milyen a felsőfokú végzettségűek és a középfokú végzettségűek aránya a képzésben?

25% középfokú, 75% felsőfokú végzettségű édesanya vesz részt a kurzusban.

GM: A jelentkezők korábban alkalmazottak vagy vállalkozók voltak?

A nyertesek közül 15 fő rendelkezik saját vállalkozással.

GM: Milyen ötletekkel lehetett jelentkezni?

A felhívásban mindössze annyi szerepelt, hogy előny, ha valaki vállalkozási elképzeléssel, vagy vállalkozásfejlesztési elképzeléssel érkezik, de hogy milyen típusúval, azt természetesen nem kötöttük ki, és nem volt kritérium.

Elképzelésünk szerint a kurzus során mindenki a saját elképzelésén dolgozik, és azt fejleszti, de mivel a kurzus célja, hogy adjon egy valós önismeretet is, ha valaki időközben rájön, hogy az elképzelés vagy ő maga mégsem alkalmas erre a pályára, természetesen lehet közben is változtatni.

GM: Hol hirdették meg a lehetőséget?

A felhívást a honlapunkon hirdettük meg (www.tka.hu), és közleményben több száz címre ment ki (megyei kamarák, kismamás-babás, vállalkozói, karrieres rovatoknak), ami lehetővé tette, hogy 63 médiafelületen (pl. DUNA TV – Híradó, DUNA TV – Családbarát Magazin, Napi Gazdaság, Origo- Vállalkozói negyed, az összes megyei napilap, Népszabadság, stb.) köszönjön vissza a felhívás.

GM: Mennyire kellett kidolgozni az ötletet? Milyen típusú ötletekkel jelentkeztek általában?

A képzés május elején kezdődött, így még az elején jár. Terveink szerint a tananyag mentén kell a vállalkozási ötletet kidolgozni az adott témának megfelelően, azaz mindig ahhoz kapcsolódik a házi feladat. Az ötletek nagyon változatosak, de elmondható, hogy többnyire azokat a tevékenységeket szeretnék kihasználni a résztvevők, amelyet a gyermeknevelés folytán amúgy is napi szinten végeznek/végeztek, illetve amihez a szakmájuk köti őket. (gyermeknapközi, használtruha kereskedés, gyermeknyelvoktatás, stb) Mivel a program országos hatáskörű, a résztvevők a helyi igényekhez mérten szeretnék megvalósítani régóta dédelgetett ötleteiket.

GM: Milyen a személyes és a távoktatás aránya?

A 8 modul tananyagát teljesen egyedül dolgozzák föl a résztvevők, lehetőség van személyes konzultációra a felmerülő kérdésekkel kapcsolatosan, de ez modulonként (kb. egy hónapot ölel föl egy modul) mindösszesen egy választható alkalom.

A képzést kiegészíti egy mentális megerősítést, és női önismeretet célzó tréningsorozat is, amely szintén személyes jelenlétet követel, azonban ez sem kötelező.

GM: Milyen típusú tananyagokból áll a képzés? Milyen tantárgyak vannak? Kik az oktatók? Van-e mód személyes konzultációkra?

Távoktatás formában elérhető a képzés, ennek megfelelően mindenki saját maga otthon dolgozza föl a tananyagot. Ennek megfelelően sem oktatók nincsenek, sem pedig elméleti és gyakorlati tárgyak. A tananyagblokkok feldolgozását egyéni konzultáció segíti, amelyet modulonként lehet igénybe venni. A projekt két kurzusból áll: „A pályázatkészítés műhelytitkai”, és „Otthon a vállalkozás világában”. Tehát megtanítja a résztvevőket a vállalkozás indítás és menedzselés alapjaira, valamint a forrásteremtés alternatív formájára, a pályázásra.

5 Comments

 • Vida Ági

  2008. június 08. vasárnap

  Kedves Gyöngyi! Örülök, hogy előkerült egy friss “Vandás” 🙂 és , hogy elmondtad a véleményedet, az utat, amit eddig bejártál.
  Nincs benne semmiféle szkepticizmus a VANDA sikerével kapcsolatosan, kívánom, hogy mindenki aki belekezdett, érje el, amit szeretett volna!

  Ida, ki mondta, hogy az üzleti terv felesleges???

 • HGyöngyi

  2008. június 08. vasárnap

  Tegnap éjjel találtam Ida postjára, azt olvasgattam ugyanis, miket ír. Kíváncsi voltam arra, aki tanít minket. Mivel a Gazdagmamit ugyan szoktam nézni, de kihagyásokkal – van egy valós életem is -, most láttam itt a vitát. Írhattam volna ide is, sőt az lett volna szerencsésebb, ha ide írok.

  Az Idához írtakban van egy bekezdés:
  “Közben persze találkoztam gurukkal és Gurukkal, emberekkel, akik tanítják a vállalkozóvá válást pár évnyi tapasztalattal… — Készséggel elhiszem, hogy valamivel most sok pénzt keresnek, azt is, hogy értik a dolgukat, de anyukám még mesélt az ötvenes évek beli orosz nyelvtanítás hazai gyakorlatáról (a két leckével előrébb járó tanerőkről) és én nem ilyen okításra vágytam.”

  Vida Ági – ez az én véleményem – sok munkával felépített weblapokat, vállalkozást, és látszik, amit csinál, előre mutat, értéket teremt.

  A fenti idézet nem az ő, sem tematikájában sem szakértőgárdájában nem ismert Gazdagmami tanfolyamát kritizálja. Aki vállalkozás témában keresgél az Interneten, többféle szintű oktatóanyaggal találkozhat. A legnagyobb baj ezekkel az, hogy tesztelhetetlen, valóban hasznos lesz-e.

  Lehet, hogy a nagy intézmények nem adnak naprakészen használható tudást, de valamiféle garanciát mégis jelentenek. “Messziről jött ember meg azt mond, amit akar.”

  Nos, Vanda olyan lehetőséggel kínált meg ingyenesen, amit úgy éreztem, nem hagyhatok ki.
  De itt ki kell mondjam, hogy az az okulási forma, amit Ági pénzért kínál, számomra a leghitelesebb azok közül, amelyekkel eddig találkoztam az Interneten.

  További jó munkát kívánok neki!
  Uff 🙂

 • chi*** - Csapó Ida

  2008. június 08. vasárnap

  Itt megtalálhatjátok, hogy mit gondol az egészről egy érintett “vandás”:
  http://www.gazdagnok.hu/2008/06/01/felesleges-e-a-kukaba-dobott-uzleti-terv-penzugyi-tervezes-azaz-ha-egyszer-mar-sutottel-tortat/

  FONTOS: ez spontán hozzászólás egy épp induló honlapon.

  Ida ***

  Utóirat: fel kerül majd a honlapra még néhány további üzleti terv “feleslegességével” kapcsolatos vélemény is… a mi lezárult projektünkből, úgymond “utóanyagként” másfél évvel a zárás után.

  Egyébként megjegyzem, van olyan pályázat, ahol nagyon szigoruan veszik, hogy ha bevállalta a projektet végrehajtó, hogy hány vállalkozást indítottak el a képzésben résztvevők közül ténylegesen.

 • Vida Ági

  2008. június 06. péntek

  István, az ígérték, a tanfolyam után kapunk majd utóanyagokat arról, mi lett a folytatás, őszintén kíváncsi vagyok.

 • Karrier Máshogyan...

  2008. június 06. péntek

  Néhány kérdés, ami kimaradt?

  Ha már volt ilyen kurzus, egy, két… éve mennyi a ringben maradt versenyzők aránya?
  Ebből mennyi, aki vegetál, mennyi prosperál?
  Milyen jellegű képzés van a modern azaz az internetgazdaságtanból?
  Van piac orientáltsága a képzésnek, azaz mérlegelés tárgyát képzi a megvalósításra váró ötlet keresleti piacra kerül vagy kínálatira?

  Sőt hagyjuk ezeket a részletekbe menő kérdéseket!

  Jó lett volna arra kérni a nyilatkozó hölgyet, mondja el egy átlagos, és egy sikertörténetet író résztvevő történetét, előélet, utó élet!

  Üdv

  István

  Ui.: Ági valamire nagyon ráéreztél!