Időgazdálkodási ötletek vállalkozó anyukáknak

Nemrégiben olvastam Doransky blogjában egy bejegyzést egy csomó hasznos tanáccsal arról, hogyan is osztja be az idejét ő maga. Szoftverek, kütyük, nagyjából kiszámítható munkaidő – és az ehhez kapcsolódó logikai modell: ez az, amit ő használ. De hogyan ossza be az idejét egy online vállalkozó anyuka?

Mi is a jellemző időbeosztás tekintetében egy kisgyermekes anya életére?

Az anyukák többsége erre kapásból rávágná, hogy a káosz. De azért ez nem teljesen van így 🙂
Káosz az, amin nem vagy képes urakodni. Amit képes vagy kézben tartani, az már csak maximum rugalmas napirend 😉

1. Nem kiszámítható MIKOR és MENNYIT tudsz dolgozni

Egy 4 hónapos és egy 2 éves örökmozgó mellől kezdtem vállalkozni, én már csak tudom, mivel jár ez… Egyik nap így alszanak a gyerekek, másik nap úgy, egyik nap pont felébrednek, amikor épp csak belemelegedtél a munkába, máskor hiába adod nekik oda az építőkockát, amivel el szoktak lenni fél óráig csendben, de pont most összevesznek rajta, amikor leülnél dolgozni 10 percre, percenként megjelenik valamelyik és cumit, innivalót, ennivalót kér vagy csak bele akar ülni az öledbe.

A megfigyeléseim azonban azt mutatják, hogy heti szinten viszont mindig pont ugyanannyi időt lehet a gyerekek mellől a munkára szánni. Érdemesebb tehát napi terv helyett heti ütemtervet készíteni a feladatoknak, így nem lesz lelkiismeret-furdalásod, ha egyik nap nem haladtál, a másik nap behozod majd magad.

2. Sok a kötelezettség

Egy kisgyermek folyamatosan változik: új szokásokat vesz fel, alakul a napirendje, emellett be kell iktatni a házimunkát, a családi életet, a pároddal való kapcsolatot, újabb és újabb kötelező jellegű programokat. Míg egy átlagos férfi vagy gyermektelen vállalkozó nagyjából szabadon alakíthatja a munkaidejét és a szabadidejét, addig egy anyukának vannak olyan kötelezettségei, amiktől nem szabadulhat meg, vagy amiktől csak időlegesen tud megválni (mondjuk 1-1 nap Apa fektetheti le a gyerekeket, néha el tudja őket vállalni a nagymama egy fél napra, és néha rendelni is lehet az ebédet stb.)

Ezek a plusz feladatok és az állandó változás könnyen eltereli a figyelmet az egyéni célokról, ezért van az, hogy a saját érdekeit az anyuka a háttérbe szorítja. Ezért olyan nehéz azt az elméletben nagyon könnyűnek tűnő napi 30 perc sportot, a napi 20 perc angoltanulást a napirendbe beiktatni: mert mindig jön valami, ami felülírja a fogyókúra vagy a tanulás fontosságát. A munkával ugyanez van.

Tehát: el kell kötelezned magad amellett, hogy ez valóban fontos a számodra (nem csak: egy kis pénz akarok keresni, hanem: ebből szeretnék 100%-ig megélni, meg akarom valósítani magamat) és meg kell tervezned, határidőkkel, célokkal, pontosan mit és milyen lépésekben szeretnél elérni. Azokon a nehéz napokon pedig, amikor elhalasztod az aznapi meetinget saját magaddal, gyorsan nézd át a tervedet, gondolkodj el a részleteken, a hogyanokon (szerencsére gondolkodni séta, homokozás, szoptatás és mosogatás közben is lehet :)) és másnap ugyanolyan kitartással állj neki megint. Gondolj arra, hogy a megállók csak pihenők az utad egy szakaszán és nem maga a végállomás.

3. Ne feledd!

Mint mondtam: gondolkodni szerencsére bárhol lehet. És ez egy nagyon fontos fegyver a kezedben: sokkal hatékonyabban tudsz dolgozni, ha már előre kitaláltad a menetrendet, ha már többször végiggondoltad, amikor leülsz dolgozni, akkor pontosan mit és hogyan fogsz csinálni.

Nekem mindig a játszótéren vagy séta közben jöttek a legjobb ötleteim, de van olyan barátnőm, akinél a porszívózás és a főzés volt a fő ötletadó. Mindig legyen nálad notesz, amibe fel tudod jegyezni a hirtelen jött ötleteket, vagy legalább a telefonodra mondd rá őket, így amikor leülsz dolgozni, a vázlatok alapján elég kidolgozni a részleteket. Ismerek olyan anyukát is, aki laptoppal jár játszóházba és ott írja a blogját, válaszolja meg az e-mailjeit – ez is egy lehetőség.

4. Ragaszkodj a saját idődhöz

… de ne borulj ki, ha néha nem sikerül. Minden anyukának megvan az az időpont, amit naponta többé-kevésbé megbízhatóan a munkára tud fordítani. Én a hajnali időpontokat szerettem, mert a fiaim még a rosszabb napjaikon is legalább fél8-ig aludtak, mások anyukák az este 10 utáni munkaidőre esküsznek. Legyél következetes abban, hogy ezt az 1-2 órát rászánod a munkára, de ne borulj ki, ha néha nem sikerül 🙂

(Haladó verzió: néha adj szabadnapot magadnak, amikor nem dolgozol ebben az időpontban, úgy fogod érezni az az 1-2 óra maga a paradicsom :))

5. Sicc lelkiismeretfurdalás!

Ne legyen lelkiismeretfurdalásod, amiért néha munkával töltöd az időt – rosszabb is lehetne. Néha talán rosszul esik, hogy mások az esti sorozatot nézik, amíg te dolgozol, de mindig legyen ott a fejedben, miért is teszed ezt: a JÖVŐÉRT! Most még nehéz, mert kicsik a gyerekek és csak este tudsz nekiállni a dolgodnak, esetleg néha a mamára kell bíznod őket, amíg dolgozol, de mindezt azért teszed, hogy ne kelljen visszamenned dolgozni, hogy a saját lábadra állhass!
Milyen jó lesz akkor, amikor már nagyobbak lesznek, és neked nem kell majd a család és a munkahely között szétszakadni, hanem ebéddel tudod őket hazavárni az iskolából, lesz időd kikérdezni a leckét és elbeszélgetni velük… Ezért megéri a fáradtság nem?

Még néhány ötletet az időgazdálkodáshoz anyuka vállalkozóknak az Instagramon osztottam meg:

25 Comments

 • Petróné Orsi

  2011. március 28. hétfő

  Szia Ági, sziasztok hozzászólók!

  Teljesen egyetértek az előttem szólókkal:-) Tetszik az időgazdálkodással kapcsolatos bejegyzés!Jelenleg én is azon vagyok, egyáltalán az időmet rendszerezni tudjam, hogy jusson mindenkire. Két lányom van, 5 éves és 9 hónapos plusz egy férjem, aki jelenleg Crohn-beteg, tehát sokszor segítségre szorul. Szeretném kérdezni azoktól a hozzászóló anyukáktól, akiknek már működő vállalkozásuk van, mivel foglalkoznak,hogyan kezdték? Én még csak a gondolattal foglalkozom, de már jó régen, hogy szeretnék a magam lábára állni és nem szeretnék függeni senkitől (lásd. mint beosztott). Több ötletem is van, de még nem tudtam eldönteni hogy melyikkel kezdjek el foglalkozni mélyebben, mert sok minden érdekel.Blogírást éppenhogy elkezdtem,mondhatni egyetlen bejegyzésem van:-) De azt is szívesen folytatnám (megint időhiány:-)) Nagyon érdekelne Ági Start csomagja, de sajnos a helyzetem (helyzetünk) nem engedheti meg még ezt sem. Ha tudtok nekem segíteni, ötleteket adni, szívesen várom. Elnézést kérek, ha nem ide illő hozzászólást tettem közé. Szép napot mindenkinek!!

 • tikemi

  2010. november 08. hétfő

  álom, álom, édes álom… nálam az a helyzet, hogy a délutáni alvás szerencsére egybe esik a kettőnél, így azt ki tudom használni, HA épp nincs egyéb halaszthatatlan sürgős dolgom: takarítás, rendrakás, főzés, sürgős barátnői dumaparti. olyan oldalt nem tudsz, vagy bejegyzést nem írsz, ami a házimunka beosztását is taglalja egy cseppet? más is van így, vagy csak én érzem, hogy közben ez meghalad?

  • Nagy Éva

   2010. november 08. hétfő

   sajnos a férjemnek szoktam mondani:
   hogy mennyi a házimunka csak akkor látod, ha nem csinálom:)
   a legjobban a mókuskerék része készít ki, hogy minden nap kezdheted elölről, mintha tegnap nem csináltad volna meg…
   ezért is kell mostmár vmi másba fognom, mert ez az 5 év monotonitás padlóra küldött.
   Persze a gyerekek mindig kihívás elé állítanak, de azért az nem ugyanaz.. azzal mégsem dicsekedhetek társaságban, hogy fél perc alatt 3 pelenkát cserélek:D
   Az időbeosztás nagyon nehéz, főleg, hogy lényegében akkor van időnk, amikor alszanak a fiókák…

   • tikemi

    2010. november 09. kedd

    tényleg így van! ha nem csináljuk, rögtön észreveszik… 😀

 • Szilvi

  2010. november 08. hétfő

  Sziasztok!

  Nekem kínai ez a blogolás, linkelés. Az aki egy terméket árul miért ír blogot? Hogy van ez? 2,5 éve vagyok itthon, de úgy érzem lemaradtam valamiről. Hol kezdetek saját blogot, miről szól ez az egész?

  Bocs a hülye kérdésért, de aki nem ezzel foglalkozik annak nem egyértelmű.
  Köszi!
  Üdv,
  Szilvi

  • Nagy Éva

   2010. november 08. hétfő

   hááát, szerintem a legjobb ha elkezded ezt BLOGot a legelső bejegyzéstől elolvasni:):)

  • Vida Agi

   2010. november 09. kedd

   Szia,

   azért kell a blog, mert ha csak úgy felteszed a netre a terméket, akkor egyrészt kevesen találják meg, másrészt pedig kevesen vásárolják meg.
   Ha viszont a kettő közé beteszel egy blogot, akkor egyrészt a blogban nagy látogatottságot tudsz elérni ingyenesen (mert az internetre az ingyen infóért jönnek az emberek), odaszokik a célcsoportodnak az a része is, akit a terméked még nem érdekel, vagy nem tudja, hogy érdekelheti. A blogod segítségével viszont felismerheti, hogy szüksége van rá. A blog emellett ismertté tesz, építi a bizalmat, így hatékonyabban tudsz eladni azoknak, akik már olvassák a blogot.

   Blogot bármelyik ingyenes blogszolgáltatónál indíthatsz (pl. blog.hu, blogger.com, freeblog.hu), de üzleti tevékenységnél célszerűbb saját domain alatt, saját tárhelyen elindítani.

 • condy

  2010. július 31. szombat

  Ismét sok jó tanács,köszönöm.

 • Fria

  2010. július 22. csütörtök

  Sziasztok!

  Épp 1 perce történt velem egy tipikus eset, Ági már sokszor írt erről:

  Mivel itthon dolgozom – a közeli hozzátartozók szerint lopom a napot – a nagymama felajánlotta, holnap déleleőtt menjünk ki a fürdőbe. (Mivel úgysem dolgozom.)

  Mondom erre: szeretném, ha hétvégén nem munkával tölteném a napokat, nem cserélek napot, mert akkor lelkiismeretfurdalásom lesz, hogy megint elocsékoltam az időmet.

  Reakció: Mondd, hogy nem akarsz jönni, de ne keresd a kifogásokat!

  Kíváncsi volnék, ha egy munkanapján lazsálni invitálnám mit szólna hozzá… no mindegy is.

  A lényeg amit le szerettem volna írni, hogy tényleg nehéz betartani a magunknak felállított munkaórák betartását, de mikor sikerül, nagyon jó érzés!

  Ne hagyjátok magatokat eltéríteni :-)).

  Puszi mindenkinek – Sok sikert!

  Ria

 • Vida Ági

  2010. július 21. szerda

  Georgina, ez azért van így, mert manapság az emberek többsége szeront a vállalkozás macerás és veszélyes, ráadásul bizonytalan a jövedelem. Kell idő, amíg rájöjjenek, nem így van.

 • Szilágyi Tímea

  2010. július 21. szerda

  Én még gyerektelenül kezdtem a vállalkozásomat, most kétéves a kislányom. Szavakkal ki sem tudom fejezni, mennyivel könnyebb volt régen a munka. A szülés után kb. fél év kellett, míg átszoktam a vadiúj új életformára. Ma már én is a fentiek szerint dolgozom. Azóta minden vállalkozó anyuka nagyot nőtt a szememben.

 • Georgina

  2010. július 21. szerda

  Miért van az, hogy ha egy kismama vállalkozni akar, akkor a szűk családja inkább hátráltatja, mintsem segítené???
  Csatlakozva Anikóhoz, én is úgy érzem, először a saját férjünknek/szüleinknek kell bebizonyítanunk, hogy mi még erre is képesek vagyunk. Sőt!

 • Niki

  2010. július 16. péntek

  Én már akkor el kezdtem a blogom, amikor hazajöttem a babával… Most mindjárt 2 éves, mennem kell vissza dolgozni, és nem sikerült összehoznom egy fizetős terméket sem, pedig folyamatosan terveztem, hogy majd holnaptól elkezdem…. Így sajna nincs olyan bevételem, ami mellett itthon maradhatnék még 1 évet…. Na majd a következő babával….

  Akik most kezditek, ne kövessétek el ugyanezt a hibát. Ne holnap kezdjétek el, hanem most!

 • Jakab Gyöngyi

  2010. július 16. péntek

  Köszönöm Ági, kellemes hétvégét!
  Gyöngyi

 • Vida Agi

  2010. július 16. péntek

  Gyöngyi, ha royalty free, akkor használhatod.

 • Jakab Gyöngyi

  2010. július 16. péntek

  Bocs, és helyett én, és a volna szó törlendő…
  Videóba, (prezibe) akarnám használni…
  Gyöngyi

 • Jakab Gyöngyi

  2010. július 16. péntek

  Mivel és órákig tudok itt barangolni, megint rábukkantam egy nekem aktuális kérdésre, de a választ nem találom.
  Ági írod az ingyenes képek helyét, használom is a blogomban őket, de most készül el az infós termékem (tudom, még karácsony előtt voltam az „Infótermék most”-on, hát most jött el nekem… A kérdés, hogy fizetős anyagba is használhatok-e innen fotókat, vagy nem?
  Én találkoztam volna már más oldalán, fizetős anyagban levő ismerős fotókkal, ilyenkor mi van?
  Köszönöm a segítséget:
  Gyöngyi

 • Vida Agi

  2010. július 16. péntek

  Ada, szuper vagy, hogy egyedül csinálod mindezt, pláne, hogy még a tanfolyamot is csinálod mellette, le a kalappal! 🙂

 • Ada

  2010. július 16. péntek

  Az én kisfiam 2 éves és 2 hónapos, de szegénykém már jó ideje kénytelen hallgatni, hogy „anya most dolgozik”, meg „ehhez ne nyúlj, mert FONTOS”, meg „kicsim, anya most fáradt” – és ettől nekem OLYAN ISZONYATOS LELKIISMERET-FURDALÁSOM van…!!!! Persze, muszáj is dolgoznom (egyedülálló anya vagyok), de SZERETEM IS, amit csinálok. El sem tudom képzelni az életem úgy, hogy „csak” anyuka vagyok… Jelenleg viszont folyamatosan kásahegy vesz körül, amin át kell rágnom magam. Mintha sosem érnék a végére…!!!! De az élet szép… 😀 😀 😀

 • DAdrienn

  2010. július 16. péntek

  Kedves Ági!
  Én még csak kezdő vállalkozó vagyok és nap mint nap élem az említett problémákat és velük együtt a gyötrő lelkiismeret furdalást, hogy hányszor mondom a gyerekeknek, hogy „anya most dolgozik, nem érek rá”. Jó tudni, hogy nem vagyok egyedül! Köszönöm!

 • Vida Agi

  2010. július 15. csütörtök

  Ne aggódj, Anikó, az én anyukám is csak akkor hitte el, hogy komolyan vállalkozó vagyok, amikor meghallotta az első éves árbevételt 🙂

 • Mészáros Anikó

  2010. július 15. csütörtök

  Ági! Mindenben igazad van! Most már csak a családnak a szkeptikus felét kell leszerelni valahogy addig, amíg az eredmények is kézzel (pénztárcával 🙂 foghatóak lesznek. Momentán szent meggyőződésük, hogy én csak eltartatom magam. És ezen komoly viták tudnak kialakulni… Persze gőzük sincs, mivel jár vállalkozást csinálni, honlapot építeni, mi fán terem a marketing stb.

 • kismamatitkok

  2010. július 15. csütörtök

  Az időbeosztás szerintem az egésznek az alapja.
  A 3. ponttal nagyon egyetértek, Ági!!
  Én úgy érzem, hogy „fejben” tulajdonképpen állandóan dolgozom..:)
  Tényleg egy csomó üresjárat van: főzés, babakocsi tologatás, stb, és már megszoktam, hogy ilyenkor nem csak „bambulok”, hanem jár az agyam az új ötleteken – amiket persze le is írok mindig azonnal.
  Én ezt tenném hozzá a cikkhez: ami eszünkbe jut, azonnal le kell írni, hisz egy anyuka százfelé figyel, így 10 perc múlva is elfelejthetjük a brilliáns ötletet/mondatot. Jegyzetfüzetre fel:)
  És még annyit, hogy akkor teljes és kerek egész a vállalkozó anyuka élete, hogy ha viszont leül a gyerek mellé játszani, akár csak fél órára is, akkor viszont csakis rá koncentrál. És ilyenkor fél óra több, mint három: http://www.kismamatitkok.hu/website/index.php/Cikkek/A-baba-fejl%C5%91dese/amikor-fel-ora-tobbet-er-mint-harom.html

 • Sárosdi Virág

  2010. július 15. csütörtök

  Kedves Ági!

  A fent leírtakat tapasztalom 17 éve. Hat gyermekem van, mindig tisztességes jövedelmem volt abból, amit kitaláltam magamnak (bár megélhetésünk alapja azért a férjem jövedelme). Éppen a napokban akadtam a blogodra, máris sok hasznos ötletre leltem itt.
  Tőlem is sokan kérdezték már, hogy mikor és hogyan csinálom, hogy a gyerekekkel is tudok foglalkozni, rend és tisztaság, meleg étel az asztalon, és még dolgozom is…a blogbejegyzés választ ad erre…:)

 • Szombati Orsolya

  2010. július 15. csütörtök

  Ez frappás, és nagyon életszerű volt Ági! 🙂

  Én pl. most ebben a pillanatban kint ülök a teraszon, a gyekekek (1 illetve 2,5) a fűben mag itt körülöttem játszanak, én meg az ügyfelek e-mailjeit válaszolom meg közben.

  Két email között megitatom őket, hozok nekik gyömölcsöt, igazságot osztok, segítek nekik elkezdeni játszani egy másik játékkal, vagy vigasztalok, ha szükséges.

  Kettőkor, – amikor elalszanak – pedig megyek a skype-ra konzultálni Veled weblap ügyben. 🙂

  Orsi