Új távmunka oldal indult

Tegnapelőtt érdekes blogra akadtam a Linktéren. A kezdeményezés nagyon jó: az oldal a távmunkáról szól, pontosan leírja, mi a távmunka, mi nem a távmunka, milyen képességekkel kell rendelkeznie egy távmunkásnak. Eloszlat számos olyan félreértést, amit nagyon gyakran hallani a távmunkával kapcsolatosan. Ha valaha tervezted, hogy ilyen formában szeretnél dolgozni, akkor érdemes beleolvasni.

A dolog érdekessége, hogy olvasás közben vettem észre, hogy a bejegyzések alkotója nem más, mint Vidi Rita, akivel korábban már interjút készítettem.
Nagyon örülök neki, hogy belevágott ebbe a témába, és úgy látom igen alapos munkát végzett ebben a pár napban. Például utánanézett annak, a Google-en keresztül elérhető távmunka ajánlatok mit takarnak.

Nem csak a munkavállaló, hanem a munkaadó szempontjából is megnézte ezt a témakört: Miért érdemes egy vállalkozásnak távmunkást foglalkoztatni? Hogyan születik meg a fejében a gondolat és milyen gyakorlati lépéseket kell megtennie az ügy érdekében.

Ez a téma már csak azért is érdekes számomra, mert pár hete alkalmam nyílt beszélgetni egy ismert személyzeti tanácsadóval, aki azt mondta szerinte ma Magyarországon nincs esélye a távmunkának, nem érdemes távmunkást felvenni, mert nagy a fluktuáció, a távmunkások hűtlenek, másoknak is dolgoznak, elmennek vállalkozónak, nem tudunk a körmére nézni, nem “úgy” dolgozik. Meg különben is, ehhez olyan személyiségnek kell lenni, aki képes beosztani az idejét, a munka idejére magára zárni az ajtót és hatékonyan dolgozni.

Ezek a válaszok elgondolkodtattak: vajon -miközben annyian szeretnének otthonról dolgozni- tényleg nem hatékonyak a távmunkások? Valóban csak azon törik a fejüket, hogyan lóghatnák el a munkát? Nem hinném, sőt most Rita blogjából már azt is tudom, hogy a távmunkások 20%-al hatékonyabban dolgoznak. Ezt saját tapasztalatból is meg tudom erősíteni.

A távmunka infóblog címe tehát: http://tavmunkajog.blog.hu/ Jó olvasgatást! 🙂

9 Comments

 • novakjozsefne

  2014. augusztus 24. vasárnap

  Sziasztok
  Sajnos én is nagyon sokat küzdöttem hirdetgettem hogy legyen egy otthoni álláshelyem, mert elszigetelt kis faluban élek és emiatt az utazás bonyolultsága miatt és már a korom miatt sem vesznek fel sehová.Magyarországon az otthoni munkaajánlatok általában előre fizetősek és becsapósak.Rossz az ország felépitése a lányom külföldön angliában él ott csak ügynökön keresztül kereshet állást, de nem kell fizetni érte és ha meg vn az állás onnantól saját maga megy és intézi, interju egyebek…. itt a munkaügyi központ megkérdezi hogy mit szeretne mondtam mikor utoljára évekkel ezelőtt bent jártam talán dolgozni…Most én is saját magamat foglalkoztatom főállásu őstermelőként nehéz megélhetés de nincs más marcsi

 • távmeló

  2009. február 18. szerda

  Kedves xpkiller,

  Hasonló szitu előtt állok és arra szeretnék választ kapni, hogy mennyi mindent is kell az apeh-nak fizetni? Mármint adók, járulékok összesen (pl. eho stb.). Ezeket is évente egyszer kell csak bevallani?

  Köszi!

 • Vida Ági

  2008. december 16. kedd

  xpkiller, ez rendben is van így, az ilyeneket külföldről származó jövedelemként kell bevallani. Ez olyan, mintha kimentél volna külföldre dolgozni.

 • xpkiller

  2008. december 16. kedd

  Hűű jó sok hozzászólás 😀

 • xpkiller

  2008. december 11. csütörtök

  Véletlenül találtam ide, ha lehet megosztanám az én tapasztalatomat.
  Pár éve kis döccenő volt az életemben (nem is kicsi..) és persze ezen felül, még az állásomat is elvesztettem.
  Nagy nehezen kezdtem a gödörből kimászni, de kialakult pánikbetegségem nem hagyta, hogy munkát keressek. Majd erőt vettem magamon, mint aki nekigyürkőzik, hogy nekifutásból áttörjön egy téglafalat, és egy profi segítő segítségével megszabadultam pánikbetegségtől. Közben kaptam munkát, de csak mint külsős. Itt kezdődött a kálváriám.

  Itthon ha vállalkozó akarnék lenni (pedig voltam, csak visszaadtam az “ipart”) olyan bizonyítványok kellenének, ami a holdon sincs (20 éve vagyok az informatikai szakmában egy szál érettségivel, és soha senkinek nem jutott eszébe megkérdezni, hogy miért nincs diplomám, max annyit, hogy te melyik egyetemen végeztél?.. majd meglepődés, hogy én nem. Pedig voltam nagy Rt-nál informatikai ig. is.).. szóval, ha céget alapítanék, akkor meg a gatyámat is kifizethetném a fenntartásra, a felesleges adminisztráció meg minden időmet felemésztené.
  Ekkor találtam egy céget (külföldi), hogy ha leszerződök hozzájuk, akkor rajtuk keresztül távmunkában bármilyen munkát elvállalhatok, ők szerződnek az én partneremmel, számláznak.. majd szépen utalják a fizetésemet.
  Mondom, HURRÁ megvan a megoldás, van is meg nincs is cégem, dolgozhatok, nem kell könyvelőt, meg könyvvizsgálót eltartanom, nem kell irodát bérelnem.. stb..stb
  Na jó, de itthon ehhez az apeh mit fog szólni, hogyan kell ezt legálisan intézni? Mi sem egyszerűbb, megkérdezzük az apeh-ot.
  Na addig álljak féllábon, mire válaszolnak, a mai napig nem kaptam választ, és már több mint 2 éve így dolgozom.
  Erre találtam a munkaügyi minisztérium oldalán távmunkával kapcsolatos információkat, de jó, megvan a megoldás… aha? csak is kizárólag azt ismerik, hogy te egy magyar cégnek dolgozol távmunkában magyarországon.
  A magyar jogban nem ismerik azt a lehetőséget, hogy te vagy egy magyar, nem akarsz elmenni, csak dolgoznál szerte a világon az internet segítségével.
  Nem röhejes??
  Végül telefonon mind az apeh, és pár adószakértő azt tanácsolta, hogy ne keverjem ide a távmunkaszót, és minden rendben lesz. Szerződjek a céggel, legyen úgy, hogy én kint dolgozom, és a fizetésemet meg szépen valljam be itthon mikor majd kell, és fizessem be az adót, mint “egyéb külföldről származó jövedelem”.
  Egyelőre így is teszek, fizetek itthon mindent amit kell, évente egyszer kitöltöm a bevallást, nó felesleges adminisztráció, és a többi nem érdekel.
  Ha esetleg nektek lenne más infótok, hogy esetleg vmit rosszul teszek, kérem szólajtok, azóta is rettegek, hogy mikor csenget az apeh, mert én egy bűnöző vagyok.. (annak ellenére, hogy minden adót perc pontosan fizetek… ezt egy vicc ami itthon van ezen a területen)

 • Kovacs Gyula

  2008. július 26. szombat

  Sziasztok. Nagyon sokaig kerestem több ötletem kivitelezesehez internetet szeretö tavmunkasokat, melyekhez semmi befektetes nem kellett volna. Az eredmeny nulla. Egy paran jelentkeztek, de amikor munkara került volna sor, visszaleptek, vagy nem is valaszoltak. Viszont sirni mindegyik tudott. Szoval szerintem nagyon nehez, mert sokkal egyszerübb brutto 80-100.000 Ft-ert egy cipöboltban eladokent allni egesz nap.

  • Korsós Erzsébet

   2012. július 22. vasárnap

   Engem igenis érdekelne a munka,és minden vágyam, hogy dolgozhassak…Ugyanis sírásból nem lehet megélni! Kérlek, ha van rá mód, tájékoztass a lehetőségről! Isten áldjon érte…

 • Tóth András

  2008. június 07. szombat

  Szerintem a távmunka sokkal nagyobb jövőt ad az embereknek, és egyre inkább előtérbe kerül. Nem is beszélve az internet hatékonyságáról. Lassan nekem, mint Magyar Munkavállalónak meg kell küzdenem a Harmadik Világbeliekkel, mert ők sokkal olcsóbban dolgoznak, többet, és sokszor jobban is mint mi, akik itthon vagyunk. És ők a netten keresztül vállalnak munkát, nem kell utánuk adózni, és amíg én 1000 dolcsiért dolgozom/hó, addig ők 10 dolcsiért/hó.
  Úgyhogy a távmunkáé a jövő!

 • Vidi Rita

  2008. június 07. szombat

  Köszönöm az ajánlást Ági!

  Nem szeretem az olyan kijelentéseket, hogy “ennek nincs jövője”:)

  Nem, ennek már jelene van, csak épp elbénázzuk, úgyhogy gyorsan észbe kell kapni.

  Nagyon fura ezt a témát két oldalról látni egyszerre.

  Mit össze nem küzdöttem anno, hogy legyen távmunkahelyem! De nem lett.

  Most meg arra figyelek, hogy ha munkatársam lesz, akkor ő csakis távmunkában dolgozhasson, minél kevesebb császkálással, és időtrabló találkozásokkal:)

  Ez a távmunka téma, komolyan mondom, izgalmasabb, mint a vírusirtás és az adatvédelem:) De azért én nem lennék én, ha nem boronálnám össze a kettőt, hogy még izgalmasabb legyen:)