Ők is távmunkások

A neonomádok olyan emberek, akik távmunkában dolgoznak, de nem otthonról, mert az unalmas és nincsen társaság, hanem a laptopjukat magukkal cipelve ülnek be wi-fi internetkapcsolattal rendelkező kávézókba, és ott egy jó kávé mellett teszik a dolgukat.

1-2 gyerek mellett az ember már nem teheti meg, hogy csak úgy beüljön holmi kávézókba (hacsak nincs gyereksarok a kávézóban, de elmélyült munkára valószínűleg így sem lesz mód), mégis sokat tanulhatunk a neonomádoktól: ők azt mondják, hogy sokkal jobb így dolgozni, mint napi 8 órában az irodában ücsörögni. Miért? Mert az irodában a nap javarésze felesleges időpazarlással megy el: beszélgetés a kollegákkal, értekezletek, kávészünet és a többi. Ezzel szemben a neonomádok, ha gép elé kerülnek, koncentráltan dolgoznak és ezzel rengeteg időt takarítanak meg. Mivel mindig náluk a laptop, akkor dolgoznak, amikor tudnak, amikor van néhány szabad percük.

Nincsenek egyedül, hiszen az egyes kávézókban már vannak kialakult csapatok, másrészt vannak virtuális ismerősök, kollégák is, akikkel közösen dolgoznak egy projekten, csak éppen mindenki máshol van.

Mit tanulhatunk meg tőlük? Hogy nem kell az ideális időpontra várni, amikor végre elalszik a gyerek, és akár többórányi időd is van a munkára, hanem érdemes minden kicsi lehetőséget kihasználni, amikor gép elé ülhetsz és haladhatsz a feladataiddal.

Érdemes előre eltervezni, mit fogsz csinálni, mikkel kéne haladni és ezt egy papírra le is írni. Ne tűzzél ki napi határidőket, mert gyerek mellett ezt a legnehezebb megvalósítani, egy betegség, egy nyűgösebb nap és az egész munkarend felborult. Helyette inkább 2-3 napra tervezz előre, így amit az egyik nap nem tudsz befejezni, a másik nap még bőven bepótolhatod.

No, de nagyon elkanyarodtunk az eredeti témától: a neonomádokról itt olvashatsz részletesebben

3 Comments

  • Bordi Zsuzsanna

    2013. április 22. hétfő

    Én vállalkozóként szeretnék könyvelni és bérszámfejteni, adóbevallásokat készíteni és mindenféle munkaügyi feladatot ellátni. Már évek óta küzdök, hogy legyenek olyan cégek,akiknek tudnék dolgozni. Sajnos 3 kiskorú gyermek mellett nem tudok elhelyezkedni és ezért indítottam el ezt a vállalkozást.Várok mindenkit,akinek dolgozhatnék.

  • Pal Kinga-Klara

    2011. július 28. csütörtök

    Ez az álmom,hogy egy nap megérjem,hogz tudok venni egy laptopot és beülök egy kávézóba vagy akár itthon a kanapén iszok egy jó kávét és közben dolgozok a laptopon.De ere nem látok lehetőséget az ékszerkészitéssel sose fogok anzit keresni,hogy ezt megengedhesem magamnak.Nem akarok sokat keresni cska anyit,hogy üse a számlákra,az ételre,és egy évbe egyszer egy nyaralásra.