Hogyan bosszantsd fel tutira az oldaladra látogató ügyfelet?

Vannak olyan dolgok egy honlapon, amik nagyon jópofának tűnnek, csak éppen az ügyfeleid többsége nem fogja különösebben viccesnek találni (inkább ijesztőnek). Ezért aztán ezeket inkább csak a hobbi honlapodon használd, az üzleti honlapodról jobb ha lefelejted őket.

1. Flash intro

Nagyon klassz egy szépen dizájnolt flash intro, csak éppen az ügyfél idejét húúúúúúúzza. Egyetlen esetben használhatod: ha a flash intro a csalidról szól, a csalidat reklámozza (azaz azt, hogy iratkozzanak fel a hírlevélre) és bele van építve a flashbe a feliratkozó űrlap is. Egyébként a zenés, csilivili flash intro semmire nem jó (ráadásul lassú kapcsolatnál, mobilneten keresztül vagy okosmobilon nézve meg sem jelenik, ezért sem ajánlott)

2. Óra, naptár, névnap script és egyéb kütyük

Üzleti honlapra ezeket csak akkor tedd ki, ha valamilyen üzleti célod van velük: pl. a névnap scriptet kiteheted, ha ajándékboltod van és minden névnap alá odateszel egy linket, hogy „Rendelj máris ajándékot neki!”

3. Egérfarok

Ha 10 év alatti vagy és a barátnőidnek készítesz pónis oldalt, akkor igen, egyébként kifejezetten bosszantó az egérmozgatásra megjelenő kis „farok”

4. Háttérzene

Amellett, hogy lassítja az oldalletöltést, ráadásul a legtöbb látogatód a munkahelyén internetezik és emiatt nem hallja, sokan fognak elküldeni melegebb éghajlatra, ha egyszercsak a hangszóróból felharsan a szerinted nagyon klassz zene. Ez akkor lehet jó ötlet, ha rocksztár vagy és a legújabb albumodat szeretnéd eladni, egyébként üzleti célú oldalra nem ajánlott.

5. Űrlap végén regisztráltatni

Képzeld el, hogy kinézel egy webshopban egy jó könyvet, meg akarod rendelni, kitöltöd az összes adatot a megrendeléshez, leokézod a postaköltséggel kapcsolatos adatokat, erre megjelenik egy utasítás, hogy a rendeléshez be kell regisztrálnod az oldalra, amihez adhatod meg ismét az összes adatodat. Ez különösen akkor bosszantó, ha előtte már mindent megadtál és még esetleg az addigi adataid el is vesznek, sőt még a termék is kikerül a kosárból (így is jártam már). Vajon hány vevő rohan el emiatt az oldalról és rendel másutt? Ha nem akarsz kitolni velük, inkább hagyd őket békésen rendelni és legfeljebb csak egy jelölőnégyzet szóljon arról, hogy a megadott adataival regisztráltátok is az oldalra.

6. EMELJ KI MINDEN SZÓT NAGY BETŰVEL VAGY SZÍNESSEL Mert Mindegyik Nagyon Fontos

Gyakran tapasztalom, hogy a honlaptulajdonos számos értékes és fontos gondolatot ír le az oldalán és szeretné, ha mindegyikre odafigyelne a kedves olvasó, mert ezek igenis fontos gondolatok (egy régi ügyfelem, akinek a szövegeit szerkesztettem, mindig piros félkövér betűvel kérte, amit ki akart emelni, ezek néha akár fél bekezdésnyi szövegek voltak). Csakhogy a kedves olvasó azt se tudja, hova kapja a fejét, ennyi fontos dolog láttán, ezért immunissá válik a szövegedre és inkább el se olvassa rendesen (plusz még az összekép is nagyon tiritarka lesz, ha hol félkövérre, hol aláhúzva, hol színes betűvel emelsz ki). Ha valami fontos, akkor az elejét, az első 1-2 szót emeld ki, ez odavonzza a tekintetet, a folytatást elolvassák enélkül is. De tehetsz a fontos részek elé egy kicsi képet is, egy illusztrációt, mert az után következő részt is többen olvassák el. És kérlek: ne használj különféle színű betűket kiemelés gyanánt, ettől csiricsáré lesz az oldalad.

25 Comments

 • Noémi

  2010. június 28. hétfő

  Nehéz volt választanom, mert engem is zavarni szoktak ezek, de leginkább az a bosszantó, ha kitöltök mindent, és utána kéri a regisztrációt. Hát volt olyan, hogy hagytam a fenébe az egészet inkább.

 • kismama-portál.blog

  2010. június 28. hétfő

  Sziasztok!

  Alapból ezek mind negatív érzést kiváltóak nálam. Ami igazán arra késztet, hogy elkerüljek egy holnapot a jövőben (is), az a regisztrációhoz kapcsolódik, hiszen következő alkalommal is ezen kellene átvergődnöm: a macerás regisztráció – sok adat és a hab a tortán, ha még el is veszik, vagy ha több mindenre lehet regisztrálni és az adatokat újra be kell vinni. A jelszó megadása körüli 1000 + 1 feltétel is nehezíti a feliratkozni vágyó sorsát. Általában az így kreált jelszavaimat el is felejtem, hiszen nem azokat használom nap, mint nap és legközelebb emiatt nehézkes a belépés.

  Nagy luxus egy éppen regisztrálni akaró vagy belépni nem tudó, potenciális ügyfelet elveszíteni…

  Üdv:

  G.

 • Hanna

  2010. június 25. péntek

  kár, hogy csak egyet lehetett jelölni….. 😉

 • Renáta

  2010. június 25. péntek

  Engem a Flash intro idegesít legjobban. Mindig azonnal átugrom, mert egyszerűen se kedvem, se időm végigvárni.

 • ERZSI

  2010. június 25. péntek

  Nah látom már nem lehet ide linket tenni,ezért kimoderálták az üzeneteimet!!!
  Ha valakit érdekel hogyan úszhatná meg, ezeket a bosszús villódzó és net gyengítő flasheket akkor figyeljen ide.
  A flash programokat lehet blokkolni és csak akkor nyílik meg ha te akarod/egy kattintással!Ha neked is kell egy ilyen írd be a keresődbe /feltéve ha firefoxot használsz/ : flashblock ez egy kiegészítő alkalmazás ami már régóta elérhető,és nagyon bevált! Töltsétek le nyugodtan ,nem fogjátok megbánni!Örülök ha segíthettem!!!

 • ERZSI

  2010. június 25. péntek

  Újra megpróbálom Nektek ide beilleszteni:
  https://addons.mozilla.org/hu/firefox/search?q=flashblock&cat=all
  Ez tényleg megoldás a bosszúságokra..

 • ERZSI

  2010. június 25. péntek

  Ti nem látjátok az írásomat?Beírtam egy linket ami blokkolja a flash képeket…vagy kilettem emiatt moderálva?

 • Petz Teri

  2010. június 25. péntek

  Engem minden automatikus marhasággal el lehet űzni, főképp, ha le sem tudom állítani. Szeretem az eladásban is a korrektséget. Szeretem, ha bemutatnak valamit és rám bízzák, hogy veszek, vagy nem veszek. Ha én keresem az árut és nem akarják rámsózni mert valaki úgy gondolja, hogy nem tudok anélkül élni.

  Ennek az érmének a másik oldala sem tetszik, amikor be kell iratkoznom a klubba azért, hogy megtudjam, milyen klubba iratkoztam be. Ilyenektől feláll a hátamon a szőr.

 • Mónika

  2010. június 25. péntek

  Engem is bosszant az összes, de leginkább a felugró reklámok, amiken alig lehet megtalálni, hogyan tűntessük el.
  Meg a hirtelen induló zene. Én a saját ízlésvilágomnak megfelelőt hallgatom, általában fejhallgatón keresztül. Ha mellé bejön valami más, kész élvezet! Főleg, ha ki sem lehet kapcsolni. Legutóbb a bioenergetic könyvkiadó honlapját hagytam ott ezért, pedig rendelni szerettem volna, de annyira zavart a zene, hogy inkább feladtam.

 • Viki

  2010. június 25. péntek

  Még nem láttam egérfarkat!!! muti egyet 😀

  amúgy a flash intro és a webshopba regisztrálás viszik nálam a pálmát – ja és a háttérzene és az azonnal induló videók(munkahelyen dolgozókna külön hasznos)

 • gitta

  2010. június 25. péntek

  nem bírok választani. Az a fura, hogy ezt magukól miért nem tudják?
  Azt intro inkább sznob giccsnek tűnik, de a regisztráció már-már bunkóság 🙂

 • Móni

  2010. június 25. péntek

  Engem az automatikusan induló zene és az űrlap végi regisztráció zavar a legjobban. Az intró akkor bosszant csak, ha nem lehet átugrani.
  Az igaz, h a zenés oldalakat az ember a legrosszabb pillanatokban szokta megtalálni.
  Ági, ez a bejegyzésed is jól lett időzítve a tanfolyamosoknak 😉
  Bízzunk benne, hogy mindenki olvassa 😉

 • Kati

  2010. június 25. péntek

  Ági, a felugró reklámok miért maradtak ki? Remélem, ezen az oldalon nincs… Számomra nincs bosszantóbb, mint mikor ráklikkelek egy tartalomra, és egyből pofánnyom egy reklám. Ráadásul a trükkösebbek olyan jól elrejtik a bezárás gombot rajta, hogy nem lehet azonnal bezárni. Idegesítő és időt rabló, ráadásul pont az ellenkezőjét éri el, mint amit akar, mert egy ilyen reklámra soha nem klikkelek és nem is érdekel, mit reklámoz.

 • Patak Cs. Gyöngyvér

  2010. június 25. péntek

  Mind! Főleg a Flash intro, zenével… Bár a gyerekeim imádják az Annapeti-n, képesek 20-szor is meghallgatni… 🙂 Én olyankor inkább elvonulok máshová.:)

 • Szilvia

  2010. június 25. péntek

  A felugró ablak és az intro nagyon zavar. Az intrót jó esetben még át lehet ugrani, de a felugró ablak bosszantó és agresszív. Épp érdekelne a címsor alapján a dolog, de nem tudom nyugodtan végigolvasni, mert odatolakodik a felugró ablak… Ha egy űrlap végén vagy egy hozzászóláshoz előbb regisztrálni kell (mert először jársz az oldalon és még nem tetted meg), akkor előfordul, hogy ott hagyom az oldalt.
  A zene nem zavar, mert alapból nincs bekapcsolva a gépen a hangszóró. 🙂

 • ERZSI

  2010. június 25. péntek

  Nem tudom mit aggódtok,amikor már régen van rá megoldás 🙂
  én már rég ezt használom a firefoxhoz egy flashblock-ot…
  és csak akkor látod ,ha rákattintasz 🙂 🙂
  https://addons.mozilla.org/hu/firefox/search?q=flashblock&cat=all
  egészségetekre!!!!

 • kismamatitkok

  2010. június 25. péntek

  Ági, tetszik a cikk, tartalmában is, és stílusában is nagyon jó:)
  Én attól őrölök meg, ha lassú egy oldal (rejtély, hogy egyáltalán miért létezik olyan, hogy flash intro?? Ki ér rá megnézni??) de a sok kütyü, összevisszaság, zsúfoltság és a sok reklám is idegesítő, sőt taszító, általában olyankor elhagyom az oldalt, így meg sem tudom, milyen a tartalom.
  Azt mondják, ha ismeretlennel találkozunk, pár másodperc alatt (tudat alatt) máris döntést hozunk, hogy szimpatikus-e vagy sem – szóval az első benyomás szinte mindent visz. Szerintem a honlapok esetében is így van ez, ezért nagy a tét, milyen a külcsín, mert ha nem OK, akkor a belbecs mit sem ér:)

 • Mariann

  2010. június 25. péntek

  Abszolút igaz! Én is többet akartam megjelölni…(de csak egyet lehetett:)) A háttérzene zavar, mert volt, hogy majd szívgörcsöt kaptam tőle, olyan hirtelen jött!
  További szép napot mindenkinek!

 • valerka78

  2010. június 25. péntek

  Egyetértek az előttem szólókkal. Érdekes módon flash introba akkor ütközök, ha amúgyis halódik a netem, ordító háttérzenét pedig általában a gyerek alvásidejéban szoktam találni. Legjobb: flash felugró videóablakban a cégvezető/nő mondja a magáét, hónapok óta ugyanazt, alapból max hangerőn.

 • Zsófia

  2010. június 25. péntek

  Engem kimondottan idegesít, amikor egy honlapra ellátogatok, és mindenféle zene szól a háttérben, meg videó. Sok cégvezető már zene helyett a saját szavaival felmondott „zenét ” tölti be, ami sok esetben egy cégismertető.
  Ez akkor tud kellemetlen lenni, amikor este van, és a család egyik tagja már alszik…

 • Bognár Anikó

  2010. június 25. péntek

  Engem az tud legjobban felbosszantani, ha alighogy betöltődik az oldal, máris előugró ablakban jön hogy íratkozz fel a hírlevélre.Nem logikus a sorrend, hisz akkorra még el sem tudtam olvasni miről szól az oldal, hát miért akarnék feliratkozni??Előbb a tájékozódás, utána jöhet a feliratkozás a cikkek alatt, vagy az oldalsávban. Ez nem olyan agresszív megoldás, de még elég feltűnő, és szembetűnő.

 • Szigeti Katalin

  2010. június 25. péntek

  Az űrlap végén regisztrálás biztosan jobban idegesítene, mint a többi. A tiritarka, ilyen-olyankütyükkel ellátott oldalak pedig nem idegesítőek, hanem komolytalanok.

 • Szigami

  2010. június 25. péntek

  Háttérzene áááááá!
  Majd ha akarom, elindítom, de ne induljon automatikusan!

 • Nagy Gábor Imre

  2010. június 25. péntek

  Ezektől nekem is égnek áll a hajam 🙂

  A csúcs az szokott lenni, amikor egyszerre alkalmazzák őket és a hatásuk nemhogy összeadódik, de hatványozódik 🙂

  Gábor

 • Rora

  2010. június 25. péntek

  ez igaz. nem tudok választani. engem mindegyik bosszant. nem egysesz hagytam el az oldalt lassan letoltodo flash intro végett vagy hangos zene végett. Tudom hogy trendi videot feltenni, de én azt sem nagyon kedvelem.