Nyereményjáték szabályok a Facebookon: Mire figyelj oda?


Mostanában több videóban is foglalkoztam a nyereményjátékokkal és ilyenkor mindig felmerül a kérdés, pontosan milyen is a szabályos Facebook nyereményjáték, hogyan is kell ezt csinálni.

FIGYELEM: A cikkben összefoglalt szabályok a 2017-es állapotot tükrözik!

Először is: nyereményjátékot csak céges oldalon indíthatsz. A magán profilodat és a csoportokat nem használhatod ilyen célokra, mert ezek nem erre jöttek létre (tudom, hogy sokan használják, de ez nem szabályos és mi nem a sötét oldalon állunk :))
Sokan azért hibáznak, mert pár évvel ezelőtt a Facebook beszigorított a nyereményjátékokkal kapcsolatban (erről akkoriban itt írtam is), de ezt 2013-ban feloldották, ezért sokan azt gondolták, most már mindent szabad, azok pedig akik ezt követően kezdtek bele, gyakran régi cikkekre, ajánlásokra találnak ebben a témában a neten és nem tudják, melyik az aktuálisan érvényes szabályzat.

Ez az: a Facebooknak létezik egy a céges oldalak számára készült szabályzata, ennek az E) pontja rendelkezik a promóciók szabályairól.

Ennek értelmében, ha játékot indítasz, meg kell tenned az alábbiakat:

– legyen a játéknak szabályzata (itt nem kell nagy dologra gondolni, de pontosan legyen benne, mikor kezdődik, meddig tart, mit kell megtennie a résztvevőnek a nyerésért, hogyan döntöd el, ki nyer majd (pl. a legtöbb lájkot kapó hozzászólás, a helyes válaszadók közül sorsolsz, minden válaszadó közül sorsolsz stb.)

– legyen pontosan meghatározva a résztvevők köre (kik vehetnek részt a játékban),

– mentesítened kell a Facebookot a felelősség alól, tehát nem mondhatod azt, hogy ezt a játékot a Facebook támogatja,

– csak “Oldalakon” lehet nyereményjátékot szervezni, személyes idővonalon, csoportban nem és nem kérheted a játékosokat sem arra, hogy itt osszák meg a játékot a nyerés érdekében.

FONTOS: a szabályok nem vonatkoznak arra az esetre, ha a nyereményjátékot a blogodon vagy a honlapodon bonyolítod és a Facebookot csak arra használod, hogy a játéknak hírét add. Ilyen esetben pl. megkérheted az olvasóidat arra, hogy osszák meg a játék hírét másokkal is (abban az esetben, ha ez a megosztás nem feltétele a nyerésnek vagy a játékban való részvételnek).
Emellett tudnod kell még azt is, hogy a játéknak a hatályos magyar jogszabályoknak is meg kell felenie (a nyereményjátékok szervezéséről szóló törvénynek, a nyereményjátékok adózásáról szóló törvénynek és az adatvédelmi jogszabályoknak).

Mi történhet, ha megszeged a szabályokat?

– törölhetik a játékot tartalmazó posztot vagy posztokat,
– letilthatják az oldaladat (ez lehet 24 órás letiltás, de akár hosszabb is),
– visszavonhatják a hozzáférésedet a Facebookhoz.

Kétféle játékot indíthatsz a Facebookon:

1. Az oldalon futtatható (bejegyzés, képekkel kapcsolatos, videós stb.)
2. Alkalmazás alapú (pl. magyar nyelven a Besocialnak van nyereményjáték alkalmazása)

Hogyan néz ki a nem szabályos játékfelhívás?

– Lájkold az oldalunkat, az új lájkolók között minden hónapban kisorsolunk egy…! (nem kérheted a játékban, hogy lájkolják az oldaladat)
– Oszd meg ezt a bejegyzést és nyerj! (ez igazságtalan, mert nem láthatod a megosztók teljes listáját, hiszen azokból kimaradnak azok, akik szigorúbbra állították a láthatósági beállításaikat)
– Jelöld be magad ezen a képen! (kivéve, ha a képen valóban szerepel az illető, pl. egy rendezvényen készült)

Szabályos nyereményjáték formátumok:

– Lájkold ezt a bejegyzést, a lájkolók közül sorsolunk!

– Írd be hozzászólásba a véleményed, a hozzászólók között sorsolunk! (példák: Írj szlogent az új terméknek eszperente nyelven!, Találd ki, hány napos lesz az új tréningünk!, Találd ki mi történik a regényem szereplőjével a második kötetben!, Milyen témáról olvasnál a következő hírlevélben a legszívesebben?)

– Írd be hozzászólásba a megfejtést! A helyes megfejtők közül sorsolunk!

– Tölts fel egy képet hozzászólásba! (példák: Tölts fel egy képet magadról, ahogyan a könyvemet olvasod!, Tölts fel egy képet a kutyádról!, Tölts fel egy képet az íróasztalodról munka közben!)

– Szavazz a neked legjobban tetsző hozzászólásra lájk gombbal!

– Szeretnéd megnyerni ennek a galériának a képei közül az egyik terméket? Lájkold azt a terméket, amit a legjobban szeretnél megnyerni és a lájkolók között sorsolunk!

– Melyik termékünk tetszik legjobban a képen láthatóak közül? 🙂 emoji, ha az A), ❤, ha a B), 😄, ha a C) termék tetszik!

Fontos, hogy a játék ne legyen túl bonyolult és ne kelljen hozzá kétféle funkciónak is megfelelni (pl. lájkold a bejegyzést és szólj hozzá), mert ez szinte visszakövethetetlen, nem lehet igazságosan sorsolni a résztvevők között.

Mire használhatod a nyereményjátékokat és hogyan csináld meg őket ötletesebben? Erről szól ez a videó.

7 Comments

 • Bodor Márti

  Reply Reply 2017. szeptember 20. szerda

  Kedves Ági!
  Nem gondoltam, hogy játékot indítani ilyen összetett. Ezért ellenőrzésre elküldenénk a mi játékunkat. Így helyes-e? Nem szeretnék a munkaadómnak semmilyen kárt ebből 🙂
  “Mezőtúron is szerepel az Exit Cirkusz, 2017. október 6-8-ig.!
  NYERJEN NÁLUNK PÁROS BELÉPŐT AZ ELŐADÁSRA!
  A feladat csupán annyi, hogy oszd meg a bejegyzést és hozzászólásba írd be, hogy “OSZTVA”.
  A megosztók és hozzászólók között 2 db páros belépőt sorsolunk ki. A játék október 4-ig tart, a nyertesek nevét is e napon tesszük közzé!”
  Segítséged és válaszodat ezúton is köszönöm.
  Az lenne még ezen felül a kérdésem, hogy a sorsolás hogyan szabályos? Külön alkalmazással, vagy esetleg a régi “kalapból kihúzom a nyertesek nevét” módszer is elég?
  Köszönöm, Márti

 • Ádám Zsuzsa

  Reply Reply 2017. június 21. szerda

  Kedves Ági,

  Számos oldalon próbáltam utánajárni, hogy az alábbi nyereményjáték ötlet szabályos-e, de sajnos sehol nem találtam erre vonatkozó információt. Nagyon megköszönöm, ha megosztod a véleményed, tudásod ezzel kapcsolatban.

  Cégünk logózott karkötőt ajándékoz vásárlóinak a vásárlásaik mellé, mellyel szeretnénk egy nyereményjátékot indítani. A nyereményjáték menete a következő lenne:

  1, A játékos szerezzen be egy ilyen karkötőt (minden vásárlásnál, rendelésnél adunk, így könnyű beszerezni)
  2, Készítsen egy képet, amelyen szerepel a karkötő (feltétel, hogy jól látható legyen a logó), mindegy, hogy a csuklóján vagy más kreatív módon helyezi el a karkötőt a képen
  3, Töltse fel / posztolja ki a saját privát FB vagy/és Instagram oldalára a képet
  4, és lássa el egy olyan hashtaggel, amelyben a cég neve is szerepel

  2 hetente sorsolnánk, a legkreatívabb képek készítői között (mi úgy tudnánk megnézni a képet, h a hashtaggel rákeresünk)

  A játékot a weboldalunkon és a céges FB oldalunkon is hirdetnénk, természetesen játékszabályzattal együtt.

  A kérdésem az lenne, hogy ez szabályos? Nem azt kérjük, hogy egy olyan képet osszon meg a játékos a saját idővonalán a játékban való részvételhez, amelyet mi tettünk közzé a céges FB oldalunkon, hanem azt, hogy a játékban való részvételhez a saját privát FB oldalán tegyen közzé egy képet, amin ő szerepel a logózott karkötővel, vagy a karkötő kreatívan elhelyezve szerepel, és rakjon mellé egy hashtaget, ami a cég nevét is tartalmazza, hogy ez alapján mi is rá tudjunk keresni a fotóra és tudjuk azt zsűrizni és a legötletesebbet nyertesnek kiválasztani.

  Nagyon hálásan köszönöm előre is a segítséget, semmiképpen nem szeretnénk szabálytalankodni, vagy kockáztatni többezres FB oldalunkat, ezért szeretnék tájékozódni a lehetőségekről.

  Üdvözlettel, Zsuzsi

  • Vida Agi

   Reply Reply 2017. július 04. kedd

   Ez teljesen szabályos. A lényeg az, hogy ellenőrizhető legyen, kik teljesítették a játék feltételeit.

 • Viki

  Reply Reply 2017. június 17. szombat

  Szuper, nagyon köszönöm!:))

 • Viki

  Reply Reply 2017. június 13. kedd

  Kedves Ági!

  Nem lehetne dátumozni a bejegyzéseket? Én nem találok sehol dátumot, ellenben több facebook nyereményjátékkal kapcsolatos cikked van, amik ellentmondanak egymással és nem tudom most akkor melyik a friss, amit figyelembe kell venni. Köszönöm!
  Viki

  • Vida Agi

   Reply Reply 2017. június 16. péntek

   Szia, köszi az észrevételt! Ez a cikk a legfrissebb, a 2017-es szabályokat tükrözi, a korábbi 2011-es. Mindkettőhöz kiírtam, hogy ne legyen félreértés.

   • Viki

    Reply Reply 2017. június 17. szombat

    Szuper, nagyon köszönöm!:-))

Leave A Response

* Denotes Required Field